Wykonanie
Współczesne Halloween jest wydarzeniem mającym swoje korzenie w kulturze pogańskiej, chrześcijańskiej oraz amerykańskiej. Podwaliny jego stanowi celtyckie święto Samhain (dosł. „koniec lata”). Według podań 31 października gaszono wszystkie ognie, by ponownie rozpalić je od głównego ognia Druidów w Tlachtga. Z okazji święta przygotowywano również jedzenie dla duchów zmarłych (z czasem przerodzi się ono w przysłowiowy
cukierek, w powiedzeniu
Cukierek albo psikus!). Wraz ze wzrostem wpływów chrześcijańskich, połączono kalendarz obrzędowy z kalendarzami świąt pogańskich. Germańskie święto Jul zmieniło się w Boże Narodzenie, a celtyckie Samhain w wigilię Wszystkich Świętych. Niektórzy zaczęli również doszukiwać się w nazwie Samhain połączenia z Samaelem – aniołem śmierci. Do USA Halloween zawitało wraz z dużą falą Irlandzkich emigrantów jaka rozpoczęła się w latach 40 XIX wieku.Obecnie Halloween jest bardzo popularne w USA, Kanadzie, Wielkiej Brytanii oraz Irlandii. Jednym z popularniejszych zwyczajów związanych z tym świętem jest przygotowywanie
Jack-o’-lantern – latarni z wydrążonej dyni. Zwyczaj ten sięga czasów celtyckich. Druidzi robili niewielkie latarenki z
jabłek oraz warzyw (w szczególności
rzepy). Po przybyciu do Ameryki emigranci odkryli, że wygodniej jest robić lampiony z dyni niż małych, trudnych do wydrążenia warzyw.
Jack-o’-lantern ustawia się w domach i na posesjach. Z okazji Halloween dzieci przebrane za straszydła chodzą od domu do domu prosząc o
cukierki oraz łakocie. Jeśli ich nie dostaną, mogą się zemścić jakimś psikusem. W tym dniu ważną rolę odgrywają również
jabłka. W zabawie apple bobbing chodzi o wyłowienie z miednicy
jabłka zębami tak, by go nie uszkodzić. Często
jada się również
jabłka na patyku obtoczone w karmelu lub
czekoladzie. O kilkunastu lat coraz większą popularnością cieszą się też Halloweenowe przysmaki – czyli jedzenie
rodem z horroru. Krwawiące babeczki,
czekoladowe pająki, budyniowe mumie. Im straszniej wygląda jedzenie tym lepiej.
Podobne wpisy
Dyniowe ciasteczka – HalloweenPomarańczowa dama, czyli krótka historia dyni w kulturze kulinarnej cz.1Pomarańczowa dama, czyli krótka historia dyni w kulturze kulinarnej cz.2 (kuchnia polska)Trendy kulinarne 2014 – trendy ogólnePlacki z dyni z
kozim serem