Wykonanie
Uwielbiam crème brûlée, ale niestety nie mam palnika, aby móc przygotować pyszną chrupiącą, słodką skorupkę. Oczywiście ten deser to nie tylko sama skorupka bardzo smaczny jest również kremowy środek.
Waniliowy krem świetnie komponuje się także z kajmakową polewą.200 ml + 60 ml
śmietany kremówki 30%100 ml
mleka4 małe
żółtka60-70 g
cukru30-40 g kajmaku1 łyżka waniliowa
Żółtka ucieramy z
cukrem.
Mleko, ekstrakt
waniliowy i 200 ml kremówki podgrzewamy w rondelku. Następnie łączymy z utartymi
żółtkami (małymi porcjami) i dokładnie mieszamy. Mieszaninę rozlewamy do naczynek na wysokość nie większą niż 2-3 centymetry. Naczynia wstawiamy na 25-35 minut do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni. Po wyjęciu z piekarnika studzimy, a następnie wstawiamy na 2-3 godziny do lodówki. Przed podaniem przygotowujemy polewę kajmakową. Kajmak i kremówkę (60 ml) podgrzewamy w rondelku. Mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Mieszaniną polewamy deser. Dodatkowo możemy zrobić dekoracje z
kakao.