Wykonanie
Chodziły za mną odkąd zobaczyłam je w
Ziołowym Zakątku .
Potem jeszcze kuzynka opowiadała o smaku różanych
lodów, że to jedne z najlepszych jakie jadali na wakacjach... Musiałam zrobić, ale oczywiście po swojemu ;) Wyszły fantastyczne! Z delikatnym aromatem i smakiem róży o pięknym kolorze. Polecam Wam baaaardzo :)Składniki:5
żółtek2 łyżki
cukru400g
mleka skondensowanego słodzonego400 ml
śmietany kremówki 36%120g
płatków róż (zmiksować blenderem - maja być maleńkie kawałeczki)250 ml
mleka 3,2%
Jajka dokładnie umyć i sparzyć wrzątkiem.
Żółtka ubić z
cukrem na parze na gęstą puszystą masę. Zdjąć z ognia , dodać powoli
mleko skondensowane cały czas miksując a następnie ubitą
śmietanę kremówkę i
mleko. Na koniec delikatnie wmieszać zmiksowane
płatki. Wstawić do lodówki i dobrze schłodzić. Następnie przełożyć do maszyny do
lodów i dalej postępować wg instrukcji.Można też przelać do pojemnika i od razu zamrażać. Należy tylko pamiętać by od czasu do czasu je mocno przemieszać lub przemiksować by się nie wytworzyły kryształki
lodu i by nie skamieniały. Smacznego :)