Wykonanie
Ostatnio zostało mi trochę
ciasta francuskiego, a że nie lubię, jak jedzenie się marnuje zrobiłam z niego kolejny dość szybki deser z
owocami. Tym razem główną rolę zagrały małe,
pomarańczowe, soczyste
morele, które pojawiły się w towarzystwie lekkich
płatków migdałowych.
ciasto francuskiemorelepłatki migdałowemasłocukierMorele myjemy, osuszamy, kroimy na pół i pozbawiamy pestki. Następnie
owoce wrzucamy na patelnie z rozpuszczoną odrobiną
masła. Podsmażamy na średnim ogniu przez 6-7 minut. Później dodajemy
cukier, dokładnie mieszamy
owoce i smażymy przez kolejne minuty 3-4 na wolnym ogniu (trzeba uważać, aby
cukier się nie przypalił, bo
owoce wyjdą gorzkie). Przygotowujemy małe tortownice lub foremki (ja użyłam dwóch tortownic o średnicy 10 cm), smarujemy je
masłem, a następnie wykładamy
ciastem francuskim. Nakładamy
morele, po czym posypujemy
ciastka po wierzchu
płatkami migdałowymi. Formy wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 16-23 minuty.