ßßß Cookit - przepis na Ciasto francuskie z morelami i płatkami migdałowymi

Ciasto francuskie z morelami i płatkami migdałowymi

nazwa

Wykonanie

Ostatnio zostało mi trochę ciasta francuskiego, a że nie lubię, jak jedzenie się marnuje zrobiłam z niego kolejny dość szybki deser z owocami. Tym razem główną rolę zagrały małe, pomarańczowe, soczyste morele, które pojawiły się w towarzystwie lekkich płatków migdałowych.
ciasto francuskie
morele
płatki migdałowe
masło
cukier
Morele myjemy, osuszamy, kroimy na pół i pozbawiamy pestki. Następnie owoce wrzucamy na patelnie z rozpuszczoną odrobiną masła. Podsmażamy na średnim ogniu przez 6-7 minut. Później dodajemy cukier, dokładnie mieszamy owoce i smażymy przez kolejne minuty 3-4 na wolnym ogniu (trzeba uważać, aby cukier się nie przypalił, bo owoce wyjdą gorzkie). Przygotowujemy małe tortownice lub foremki (ja użyłam dwóch tortownic o średnicy 10 cm), smarujemy je masłem, a następnie wykładamy ciastem francuskim. Nakładamy morele, po czym posypujemy ciastka po wierzchu płatkami migdałowymi. Formy wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 16-23 minuty.
Źródło:http://www.kuchniokracja.hanami.pl/index.php/ciasto-francuskie-z-morelami-i-platkami-migdalowymi