Wykonanie
Pogoda zrobiła się z dnia na dzień upalna i ogród zazielenił się w tempie
zgoła szalonym. Pomijając kwiatki i drzewa, zawsze mam w nim coś, co nadaje się do jedzenia. Dziś chcę Wam zaproponować bliższe spotkanie z
czosnkiem niedźwiedzim. Pewnie wiele osób zna tę roślinę, ale może znajdzie się ktoś, dla kogo to nowość i spróbuje, jak taki
czosnek smakuje.To o tyle ciekawa roślina, że nie musimy dłubać w ziemi, aby dostać się do
cebulki. Wystarczy zerwać liście. To one właśnie mają smak i zapach
czosnku. Idealna
pora na zbieranie
czosnku niedźwiedziego to przełom marca i kwietnia, czyli właśnie teraz.Kiedy zaczynają się pojawiać liście, są bardzo miękkie i nadają się do wszelkiego rodzaju sałatek. Ja najczęściej stosuję go do tej sałatki warstwowej . To oczywiście tylko propozycja. Zachęcam do próbowania go w dowolnych innych konfiguracjach z różnymi warzywami.W miarę wzrostu liście stopniowo zaczynają się robić twardsze. Ale wtedy można bez problemu taki
czosnek dodawać do zup, wypieków typu pizza, a nawet zaprawiać i marynować go.Ostatni dzwonek, aby zebrać
czosnek, to pojawienie się pąków. Kiedy
czosnek zakwitnie, liście staną się już na tyle twarde, że bardziej nadadzą się do ozdoby ogrodu niż do jedzenia.
Czosnek niedźwiedzi jest bogatym źródłem witaminy C. Jeśli więc macie go w ogrodzie, warto już teraz zebrać liście i ususzyć lub poporcjować i włożyć do zamrażalnika, żeby
mieć na zimę. Jeśli nie hodowaliście dotąd
czosnku niedźwiedziego, czas zacząć. Jego uprawa nie wymaga od nas wiele poza posadzeniem (kupujemy
cebulki bądź sadzonki) lub posianiem i w skrajnie suchym okresie podlania. W pierwszym roku może nie będzie go wiele, ale już w kolejnym będzie sam się rozmnażał.
Czosnek niedźwiedzi ma jeszcze tę zaletę, że nie musimy szukać w ogrodzie specjalnego miejsca, w którym będzie rósł. Wystarczy, że będzie miał odrobinę cienia, a powinien sobie poradzić. I nie musimy również martwić się o to, że nie przetrwa zimy. Bez względu na jej długość i temperaturę,
czosnek radzi sobie świetnie. Od parunastu lat nie pamiętam takiej wiosny, żeby nie udało mu się wyrosnąć. Trwa dzielnie w ogrodzie i cieszy nas co roku.


Podobne przepisy

Co w trawie piszczy

Pasta z
czosnku niedźwiedziego

Quiche z
czosnkiem niedźwiedzimno to hop!
Goździk jadalny