Wykonanie
Nachos jest zawsze królem na wszystkich seansach filmowych z przyjaciółmi. Kiedy mam tylko okazję staram się go serwować. Wymaga
zero wysiłku a swoim smakiem bije nie jedno wyszukane danie. Spróbujcie i przekonajcie się sami.Nachos

Składniki:

paczka tortilli (tortilla
chips -
chipsy kukurydziane)salsa15 dkg
żółtego sera ( np. Ementarel )4 łyżki kwaśnej
śmietany2
piersi z kurczaka2 łyżki
oliwy z oliwek lub
oleju roślinnego1 i 1/2 łyżki
przyprawy gyrosparę papryczek jalapenosPrzygotowanie:


Piersi z kurczaka umyć i pokroić w cienkie paseczki o długości około 3 cm i szerokości niecałego centymetra. Może być kostka, ja wolę paseczki.Na średnim ogniu podgrzać
olej lub
oliwę, dodać
kurczaka i smażyć przez 5 min. Pod koniec smażenia dosypać
przyprawę gyros.Na tym koniec gotowania. Teraz będziemy zapiekać albo mikrofalować. Jeżeli zapiekamy to używamy naczynia żaroodpornego a jeżeli będziemy używać mikrofalówki to wystarczy większy talerz lub inne naczynie, które możemy włożyć do mikrofali.Paczkę tortilli dzielimy na pół. Wykładamy pierwszą połowę, na nią równomiernie kładziemy połowę smażonego, najlepiej jeszcze gorącego
kurczaka, polewamy połową salsy i posypujemy
żółtym serem. Powtarzamy czynność z resztą tortilli,
kurczaka, salsy i
sera. Jeżeli lubimy pikantne jedzenie, jalapenos będą tutaj niezastąpione. Dodajemy parę papryczek pokrojonych w mniejsze kawałki.Jeśli używamy mikrofali to wkładamy Nachosy na 2 do 3 min (do stopienia się
sera). Jeżeli zapiekamy w piekarniku, to temperatura 160 stopni z termoobiegiem. Musimy także przykryć górę naczynia folią aluminiową gdyż tortilla się po prostu spali. Pieczemy przez 10 min.Po wyciągnięciu z piekarnika czy mikrofali na wierzch wykładamy kwaśną
śmietanę. Nie rozprowadzamy jej ale robimy jednego, dużego keksa. Smacznego!