ßßß


Składniki na ok. 12 sztuk:2 jajka1/4 szklanki śmietany kremówki 30%1 szklanka mąki pszennej½ szklanki cukru50 g roztopionego masła¼ szklanki oleju rzepakowegoszczypta soliWykonanie:Do wysokiego naczynia wbijamy jajka, dolewamy śmietanę, roztopione masło i olej. Miksujemy. Dosypujemy mąki i szczyptę soli. Ponownie miksujemy. Ciasto powinno mieć konsystencje gęstej śmietany.Waflownicę rozgrzewamy (moja ma 5 stopni grzania, ustawiłam ją na 5) wykładamy na środek 1,5 łyżki ciasta i zamykamy urządzenie. Wafle pieczemy do czasu uzyskania złotego koloru, u mnie ok. 3-4 minuty. Gotowego wafla ściągamy z waflownicy i bardzo szybko zawijamy w rożek za pomocą gotowego stożka. Na zwinięcie wafla mamy dosłownie kilka sekund! Wafle odstawiamy do przestygnięcia ( ja rozłożyłam je na kratce i wstawiłam na ok. 10 minut do piekarnika z włączonym samym termoobiegiem, aby pozbyć się z nich wilgoci) i przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.Smacznego!