Wykonanie
Zwyczajne
jajko sadzone w „niezwyczajnej” formie!Foremka w postaci krążka
papryki, to nie tylko nowe wizualne „oblicze”
jajka, to także nowy, ciekawy smak.Uwaga:)Danie to powstało pod wpływem konieczności… Musiałam jednocześnie usmażyć 5 „zgrabnych”
jajek sadzonych. Dzięki otoczkom z
papryki jajka utrzymały ładny, okrągły kształt, a kolorowa obwódka dodała im urody. Polecam:)Wykonanie:
Paprykę pokroić na krążki (grubości około 5 mm).Na rozgrzaną patelnię wlać odrobinę
oliwy z oliwek i ułożyć krążki z
papryki. Do każdego krążka wbić
jajko.Smażyć na średnim ogniu do czasu aż
białko się zetnie. (NIE PRZYKRYWAĆ, ponieważ
żółtko straci wówczas swój piękny, żółty kolor.)Przed podaniem posypać
szczypiorkiem i doprawić
solą oraz
pieprzem. Najlepiej smakuje z dodatkiem sałatki mieszanej.Smacznego:)