Wykonanie
Uwielbiam pierogi, ale te przygotowywane ze słonym farszem. Z
owocami gotuje z reguły dla rodziny, a sama zdecydowanie wolę ruskie. Wczoraj przedstawiłam idealne ciasto, nadające się do pierogów z
owocami, a dziś przepis na same pierogi, tym razem z
wiśniami. Zamiast
maślanej polewy lub
cebulki, idealna będzie do nich kwaśna
śmietana i nieduża łyżeczka
cukru - takie podanie preferuje najbardziej!Porcja dla 3-4 osób (duża)Składniki:1 porcja ciasta na pierogi (z tego przepisu)400 g
wiśni4 łyżki
cukrułyżeczka
soli200 - 250 ml kwaśnej
śmietany (opcjonalnie do polania)
cukier do posypania (opcjonalnie)Przygotowanie:
Wiśnie umyć i wydrylować. Zasypać
cukrem (4 łyżki) i wymieszać.Ciasto przygotować wg przepisu na ciasto na pierogi . Rozwałkować na placek grubości kilku milimetrów (nie za cienko bo
owoce mogą przebić przez ciasto, a to jeszcze się naciągnie przy sklejaniu). Wycinać koła za pomocą szklanki lub okrągłej foremki.Nakładać po 2-3
wiśnie obtoczone w cukrze na środek koła. Złożyć krążek, zamykając
owoce i docisnąć boki palcami uważając by sok ich nie zamoczył (wtedy mogą się kiepsko kleić i puszczać podczas gotowania).Wrzucać do osolonego wrzątku postawionego na średnim gazie i zamieszać. Czekać aż pierogi wypłyną na wierzch. Podgotować jeszcze minutę i wyłożyć na miskę.Podawać ciepłe, polane
śmietaną i posypane
cukrem.

Jeśli zostanie Wam trochę ciasta bez farszu bo czasem tak się zdarza (wszystko zależy od tego jak grubo wałkujecie ciasto i ile dajecie farszu), to polecam rozwałkować je na cienki placek, obficie posypać
mąką, zwinąć w rulon i pokroić na cienkie paseczki - tak przygotowany
makaron można wrzucić na ten sam wrzątek, po ugotowaniu pierogów. Nie ma nic lepszego, niż domowy
makaron! :)