Wykonanie
Szybkie, łatwe i zdrowe ciasto z
truskawkami.Przepis cytuję za Slyvvią, która wyszukała go na forum Wizaż.Uwaga:)Ja upiekłam swoje ciasto z dodatkiem świeżych
truskawek (następnym razem dodam ich jednak więcej, niż widać na zdjęciach!). Slyvvia w swoim przepisie zaznacza, że do ciasta można używać dowolnych
owoców świeżych lub nawet mrożonych.Składniki:2 szklanki
mąki pszennej pełnoziarnistej1/2 szklanki fruktozy lub
cukru brzozowegoszczypta
soli1 łyżeczka
sody oczyszczonej2
białka jaj1 szklanka
maślanki2-3 garście dowolnych
owoców (świeżych lub mrożonych)skórka otarta z jednej
cytrynyWykonanie:Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.W misce wymieszać
mąkę, fruktozę,
sól i
sodę.W drugiej misce roztrzepać
białka. Wlać do
białek maślankę. Dodać startą
skórkę cytrynową. Wymieszać.Do miski z suchymi składnikami wlać mokre. Wymieszać.Formę „keksówkę” wyłożyć papierem do pieczenia i nałożyć ciasto do 1/3 wysokości. Na cieście ułożyć warstwę
owoców. Przykryć resztą ciasta do 2/3 wysokości foremki. Na wierzchu ułożyć resztę
owoców.Piec około 40 minut (do suchego patyczka).Smacznego :)
ROK TEMU NA BLOGU:Na lunch zupa krem z
cukiniilub hiszpańskie gazpacho .
Na letnią obiado-kolację
jajko sadzone z
kurkami .
Na spotkanie ze znajomymi polecam roladki z
bakłażana.
Na deser natomiast
owoce zapiekane pod
bezową pianką :)