ßßß
Szybkie, łatwe i zdrowe ciasto z truskawkami.Przepis cytuję za Slyvvią, która wyszukała go na forum Wizaż.Uwaga:)Ja upiekłam swoje ciasto z dodatkiem świeżych truskawek (następnym razem dodam ich jednak więcej, niż widać na zdjęciach!). Slyvvia w swoim przepisie zaznacza, że do ciasta można używać dowolnych owoców świeżych lub nawet mrożonych.Składniki:2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej1/2 szklanki fruktozy lub cukru brzozowegoszczypta soli1 łyżeczka sody oczyszczonej2 białka jaj1 szklanka maślanki2-3 garście dowolnych owoców (świeżych lub mrożonych)skórka otarta z jednej cytryny
Wykonanie:Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.W misce wymieszać mąkę, fruktozę, sól i sodę.W drugiej misce roztrzepać białka. Wlać do białek maślankę. Dodać startą skórkę cytrynową. Wymieszać.Do miski z suchymi składnikami wlać mokre. Wymieszać.Formę „keksówkę” wyłożyć papierem do pieczenia i nałożyć ciasto do 1/3 wysokości. Na cieście ułożyć warstwę owoców. Przykryć resztą ciasta do 2/3 wysokości foremki. Na wierzchu ułożyć resztę owoców.Piec około 40 minut (do suchego patyczka).Smacznego :)
ROK TEMU NA BLOGU:Na lunch zupa krem z cukinii
lub hiszpańskie gazpacho .
Na letnią obiado-kolację jajko sadzone z kurkami .
Na spotkanie ze znajomymi polecam roladki z bakłażana.
Na deser natomiast owoce zapiekane pod bezową pianką :)