ßßß Cookit - przepis na PEŁNOZIARNISTE CIASTO TRUSKAWKOWE

PEŁNOZIARNISTE CIASTO TRUSKAWKOWE

nazwa

Wykonanie

Szybkie, łatwe i zdrowe ciasto z truskawkami.
Przepis cytuję za Slyvvią, która wyszukała go na forum Wizaż.
Uwaga:)
Ja upiekłam swoje ciasto z dodatkiem świeżych truskawek (następnym razem dodam ich jednak więcej, niż widać na zdjęciach!). Slyvvia w swoim przepisie zaznacza, że do ciasta można używać dowolnych owoców świeżych lub nawet mrożonych.
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
1/2 szklanki fruktozy lub cukru brzozowego
szczypta soli
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 białka jaj
1 szklanka maślanki
2-3 garście dowolnych owoców (świeżych lub mrożonych)
skórka otarta z jednej cytryny
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
W misce wymieszać mąkę, fruktozę, sól i sodę.
W drugiej misce roztrzepać białka. Wlać do białek maślankę. Dodać startą skórkę cytrynową. Wymieszać.
Do miski z suchymi składnikami wlać mokre. Wymieszać.
Formę „keksówkę” wyłożyć papierem do pieczenia i nałożyć ciasto do 1/3 wysokości. Na cieście ułożyć warstwę owoców. Przykryć resztą ciasta do 2/3 wysokości foremki. Na wierzchu ułożyć resztę owoców.
Piec około 40 minut (do suchego patyczka).
Smacznego :)
ROK TEMU NA BLOGU:
Na lunch zupa krem z cukinii
lub hiszpańskie gazpacho .
Na letnią obiado-kolację jajko sadzone z kurkami .
Na spotkanie ze znajomymi polecam roladki z bakłażana.
Na deser natomiast owoce zapiekane pod bezową pianką :)
Źródło:http://lepszysmak.wordpress.com/2011/07/03/pelnoziarniste-ciasto-truskawkowe