ßßß Cookit - przepis na Przepis na prażony słonecznik

Przepis na prażony słonecznik

nazwa

Wykonanie

6 Flares Twitter 0 Facebook 6 6 6 6 Flares ×
Przy okazji wpisu o cieciorce w mleku kokosowym obiecałam prażony słonecznik, który do niej podałam. Ten jakże prosty dodatek pomoże uczynić wyjątkowym niejedno danie. Słonecznik i większość ziaren powinno się prażyć od zimnego tłuszczu, jeśli dodatek tłuszczu planujemy, a według mnie jest konieczny aby wydobyć odpowiedni smak, zapach i barwę ziaren. Użyjcie do prażenia wyższego garnuszka, ziarna mogą strzelać przy prażeniu. Gorący doprawcie solą, będzie idealny.
Składniki:
100 g ziaren łuskanego słonecznika
3 łyżki oliwy
1/3 łyżeczki soli
Przygotowanie:
Do garnka wlewamy zimną oliwę.
Wrzucamy słonecznik i włączamy palnik.
Słonecznik mieszamy. Najpierw stanie się szklisty, później zacznie błyszczeć, lekko spęcznieje,
a na końcu zacznie łapać złoty kolor. Powinno to trwać około 8-10 minut.
Po tym czasie słonecznik solimy i odstawiamy do przestudzenia.
Ziarna można osączyć na ręczniku papierowym jeśli są wyraźnie za tłuste.
Powiązane notki:
Domowa Bakaliowa śniadaniowa Granola (musli) z miodem z patelni
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2014/10/05/prazony-solony-slonecznik