Wykonanie
6 Flares Twitter 0 Facebook 6 6 6 6 Flares ×Przy okazji wpisu o
cieciorce w
mleku kokosowym obiecałam prażony
słonecznik, który do niej podałam. Ten jakże prosty dodatek pomoże uczynić wyjątkowym niejedno danie.
Słonecznik i większość ziaren powinno się prażyć od zimnego tłuszczu, jeśli dodatek tłuszczu planujemy, a według mnie jest konieczny aby wydobyć odpowiedni smak, zapach i barwę ziaren. Użyjcie do prażenia wyższego garnuszka, ziarna mogą strzelać przy prażeniu. Gorący doprawcie
solą, będzie idealny.

Składniki:100 g ziaren łuskanego
słonecznika3 łyżki
oliwy1/3 łyżeczki
soli
Przygotowanie:Do garnka wlewamy zimną
oliwę.Wrzucamy
słonecznik i włączamy palnik.
Słonecznik mieszamy. Najpierw stanie się szklisty, później zacznie błyszczeć, lekko spęcznieje,a na końcu zacznie łapać złoty kolor. Powinno to trwać około 8-10 minut.Po tym czasie
słonecznik solimy i odstawiamy do przestudzenia.Ziarna można osączyć na ręczniku papierowym jeśli są wyraźnie za tłuste.

Powiązane notki:Domowa Bakaliowa
śniadaniowa Granola (
musli) z
miodem z patelni