ßßß
Składniki:3 talerze ciastek250 g mąki tortowej3 żółtka25 g masła1/4 szklanki śmietany 18%40 ml spirytususzczypta soliolej do smażeniacukier puder z wanilią do oprószeniaPrzygotowanie:Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy i sól. Mieszamy. Dodajemy żółtka oraz masło. Wyrabiamy ciasto.Ciasto bijemy tłuczkiem lub uderzamy o blat około 15 minut, powinno zmienić strukturę, stać się elastyczne i lekko napowietrzyć.Wałkujemy je bardzo cienko, tniemy w paski ok. 10 cm,nacinamy w połowie na długość 2 cm, przeplatamy jedną stronę tworząc wzorek chrustu.Smażymy na oleju o temp 170 – 180 stopni, gdy kawałek ciasta wrzucony na tłuszcz wypłynie i zacznie skwierczeć.Faworki smażymy po 30-40 sekund z każdej strony, tylko do zezłocenia.Obracamy łyżką cedzakową lub patyczkiem.Osączamy na ręczniku papierowym, chłodne posypujemy cukrem pudrem.SmacznegoANiaPowiązane notki:Faworki – kruchy chrust karnawałowy (foto i video przepis)Domowe PĄCZKI na tłusty czwartek 1 ( foto przepis )Pączki nadziewane z lukrem 2 ( tłusty czwartek )Tłusty czwartek last minute – Racuchy z jabłkami