ßßß Cookit - przepis na Faworki chrust na tłusty czwartek

Faworki chrust na tłusty czwartek

Wykonanie

2 Flares Twitter 0 Facebook 2 2 2 2 Flares ×
Faworki to tłusto czwartkowa klasyka. W tym roku wypada on 27 lutego, zdążycie więc przetestować ten przepis jeszcze przed Lutowym Świętem Obżarstwa. Chrust jest chrupki lekki, przygotowany wg przepisu z Kuchni Polskiej. Ciasteczka są bardzo smaczne, lepsze gdy zupełnie wystygną i skruszeją. W przygotowywaniu chrustu najważniejsze jest długie wyrabianie, a właściwie tłuczenie ciasta wałkiem lub o blat, dzięki temu ciastka są napowietrzone i lekkie. W przepisie był dodatek proszku do pieczenia ale ja go pomijałam śmiem twierdzić , że konsystencja ciasta jest odpowiednia i bez niego. Spróbujcie tym bardziej , że przepis jest bardzo prosty, a Tłusty Czwartek już jutro.
Składniki:
3 talerze ciastek
250 g mąki tortowej
3 żółtka
25 g masła
1/4 szklanki śmietany 18%
40 ml spirytusu
szczypta soli
olej do smażenia
cukier puder z wanilią do oprószenia
Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy i sól. Mieszamy. Dodajemy żółtka oraz masło. Wyrabiamy ciasto.
Ciasto bijemy tłuczkiem lub uderzamy o blat około 15 minut, powinno zmienić strukturę, stać się elastyczne i lekko napowietrzyć.
Wałkujemy je bardzo cienko, tniemy w paski ok. 10 cm,nacinamy w połowie na długość 2 cm, przeplatamy jedną stronę tworząc wzorek chrustu.
Smażymy na oleju o temp 170 – 180 stopni, gdy kawałek ciasta wrzucony na tłuszcz wypłynie i zacznie skwierczeć.
Faworki smażymy po 30-40 sekund z każdej strony, tylko do zezłocenia.
Obracamy łyżką cedzakową lub patyczkiem.
Osączamy na ręczniku papierowym, chłodne posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego
ANia
Powiązane notki:
Faworki – kruchy chrust karnawałowy (foto i video przepis)
Domowe PĄCZKI na tłusty czwartek 1 ( foto przepis )
Pączki nadziewane z lukrem 2 ( tłusty czwartek )
Tłusty czwartek last minute – Racuchy z jabłkami
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2014/02/26/faworki-chrust-na-tlusty-czwartek