Wykonanie
2 Flares Twitter 0 Facebook 2 2 2 2 Flares ×
Faworki to tłusto czwartkowa klasyka. W tym roku wypada on 27 lutego, zdążycie więc przetestować ten przepis jeszcze przed Lutowym Świętem Obżarstwa. Chrust jest chrupki lekki, przygotowany wg przepisu z Kuchni Polskiej.
Ciasteczka są bardzo smaczne, lepsze gdy zupełnie wystygną i skruszeją. W przygotowywaniu chrustu najważniejsze jest długie wyrabianie, a właściwie tłuczenie ciasta wałkiem lub o blat, dzięki temu
ciastka są napowietrzone i lekkie. W przepisie był dodatek
proszku do pieczenia ale ja go pomijałam śmiem twierdzić , że konsystencja ciasta jest odpowiednia i bez niego. Spróbujcie tym bardziej , że przepis jest bardzo prosty, a Tłusty Czwartek już jutro.

Składniki:3 talerze
ciastek250 g
mąki tortowej3
żółtka25 g
masła1/4 szklanki
śmietany 18%40 ml
spirytususzczypta
soliolej do smażenia
cukier puder z
wanilią do oprószeniaPrzygotowanie:
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy i
sól. Mieszamy. Dodajemy
żółtka oraz
masło. Wyrabiamy ciasto.Ciasto bijemy tłuczkiem lub uderzamy o blat około 15 minut, powinno zmienić strukturę, stać się elastyczne i lekko napowietrzyć.Wałkujemy je bardzo cienko, tniemy w paski ok. 10 cm,nacinamy w połowie na długość 2 cm, przeplatamy jedną stronę tworząc wzorek chrustu.Smażymy na
oleju o temp 170 – 180 stopni, gdy kawałek ciasta wrzucony na tłuszcz wypłynie i zacznie skwierczeć.
Faworki smażymy po 30-40 sekund z każdej strony, tylko do zezłocenia.Obracamy łyżką cedzakową lub patyczkiem.Osączamy na ręczniku papierowym, chłodne posypujemy
cukrem pudrem.SmacznegoANiaPowiązane notki:
Faworki – kruchy chrust karnawałowy (foto i video przepis)Domowe PĄCZKI na tłusty czwartek 1 ( foto przepis )Pączki nadziewane z lukrem 2 ( tłusty czwartek )Tłusty czwartek last minute – Racuchy z
jabłkami