Wykonanie
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×
Mąka samorosnąca to taka z dodatkiem
proszku do pieczenia i
soli, zazwyczaj wykonuje się ją z
mąki która ma niższą zawartość
białka ( glutenu, dzięki któremu ciasta rosną), jest bardzo popularna w Anglii, to z niej w większości powstają moje ulubione bułeczki scones, ale będzie świetna także do polskiego
biszkoptu czy ciasta kruchego, a także pancakes. Jest to duże ułatwienie dla zapracowanych. Ale też dla tych którzy lubią, tak jak ja,
mieć coś zrobione na zapas ale też dla tych co zawsze zastanawiają się ile dodać proszku do kilku łyżek
mąki np. przy
omlecie biszkoptowym czy innym mini smakołykuźródło tuSkładnikiMała porcja:1 szklanka
mąki pszennej*1 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/4 łyżeczki
soliDuża porcja:8 szklanek
mąki pszennej*4 łyżki
proszku do pieczenia2 łyżeczki
soliSkładniki dokładnie mieszamy i przechowujemy w szczelnym słoju.Ja swoją mieszankę zrobiłam z 1/2
mąki pełnoziarnistej i 1/2
mąki o typie 650.* Najlepiej do tego wyrobu nadadzą się
mąki o typie 650. Co do jakości
mąki, na opakowaniu mąk zawartości
białka są rozpisane w specjalnych tabelkach, korzystając z nich mamy dodatkowe wiadomości co do właściwości
mąki. Te o wysokiej zawartości
białka ( glutenu) do 11-12% np. luksusowa czy tortowa czyli typu 500 i 550, przy wykorzystaniu do zrobienia tej mieszanki, będą w konsekwencji wymagały niewielkiego ograniczenia ilości płynów z przepisu, myślę, że o ok 10% ze względu na to, że są bardziej aktywne tzw. silne.Często z tej mieszanki robię scones, np takie ziemniaczane, niedługo więcej przepisów z wykorzystaniem
mąki samorosnącej!


Powiązane notki:Praktyczne porady: Mieszanka do pancakes na cały tydzień i śniadanie z głowy!Praktyczne porady : Leki z kuchni I – przeziębienie i grypaFlat Bread czyli szybki
chleb z ziarnami z patelni