ßßß Cookit - przepis na Praktyczne porady : mąka samorosnąca (self-rising flour) czyli jak ułatwić sobie życie jeśli nie mamy czasu na grzebanie po szafkach

Praktyczne porady : mąka samorosnąca (self-rising flour) czyli jak ułatwić sobie życie jeśli nie mamy czasu na grzebanie po szafkach

nazwa

Wykonanie

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×
Mąka samorosnąca to taka z dodatkiem proszku do pieczenia i soli, zazwyczaj wykonuje się ją z mąki która ma niższą zawartość białka ( glutenu, dzięki któremu ciasta rosną), jest bardzo popularna w Anglii, to z niej w większości powstają moje ulubione bułeczki scones, ale będzie świetna także do polskiego biszkoptu czy ciasta kruchego, a także pancakes. Jest to duże ułatwienie dla zapracowanych. Ale też dla tych którzy lubią, tak jak ja, mieć coś zrobione na zapas ale też dla tych co zawsze zastanawiają się ile dodać proszku do kilku łyżek mąki np. przy omlecie biszkoptowym czy innym mini smakołyku
źródło tu
Składniki
Mała porcja:
1 szklanka mąki pszennej*
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
Duża porcja:
8 szklanek mąki pszennej*
4 łyżki proszku do pieczenia
2 łyżeczki soli
Składniki dokładnie mieszamy i przechowujemy w szczelnym słoju.
Ja swoją mieszankę zrobiłam z 1/2 mąki pełnoziarnistej i 1/2 mąki o typie 650.
* Najlepiej do tego wyrobu nadadzą się mąki o typie 650. Co do jakości mąki, na opakowaniu mąk zawartości białka są rozpisane w specjalnych tabelkach, korzystając z nich mamy dodatkowe wiadomości co do właściwości mąki. Te o wysokiej zawartości białka ( glutenu) do 11-12% np. luksusowa czy tortowa czyli typu 500 i 550, przy wykorzystaniu do zrobienia tej mieszanki, będą w konsekwencji wymagały niewielkiego ograniczenia ilości płynów z przepisu, myślę, że o ok 10% ze względu na to, że są bardziej aktywne tzw. silne.
Często z tej mieszanki robię scones, np takie ziemniaczane, niedługo więcej przepisów z wykorzystaniem mąki samorosnącej!
Powiązane notki:
Praktyczne porady: Mieszanka do pancakes na cały tydzień i śniadanie z głowy!
Praktyczne porady : Leki z kuchni I – przeziębienie i grypa
Flat Bread czyli szybki chleb z ziarnami z patelni
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2012/10/15/praktyczne-porady-maka-samorosnaca-self-rising-flour-czyli-jak-ulatwic-sobie-zycie-jesli-nie-mamy-czasu-na-grzebanie-po-szafkach