Wykonanie
Dawno nie robilam polenty i zatęskniłam za jej smakiem. Postanowiłam dobrać do niej coś w odpowiednim klimacie, też środziemnomorskim i po przejrzeniu szafki z
przyprawami znalazłam tę do gyrosa. Miałam
udka z kurczaka i potraktowałam je tą
przyprawą , podsmażyłam na rumiano i poddusiłam z dodatkiem rosołu, bo były w niedzielę.3 całe
udka z kurczakałyżka
przyprawy gyros,
sólolej do smażeniarosół do podlewaniapolentaUmyte
udka z kurczaka po pokrojeniu posoliłam i obficie posypałam
przyprawą do gyrosa. Podsmażyłam na rumiano a nawet na brązowo na rozgrzanym
oleju. Podlewałam niewielką ilością rosołu i dusiłam pod pokrywką do miękkości.Podałam go z polentą, która tym razem po zastygnięciu dała się ładnie pokroić w prostokąty, polaną sosem od
kurczaka . Do tego byłam surówka z mieszanej
kapusty – pekińskiej i kiszonej z dodatkiem
jabłka.Wyszedł z tego pyszny obiad , który wszyscy wcinali z apetytem.Smacznego !