Wykonanie
Na inaugurację IV edycji akcji Gotujemy po polsku! organizowanej przez Irenę i Andrzeja Grummich pod patronatem producenta
Oleju Kujawskiego przygotowałam domową
wędlinę na bazie brzuszka wieprzowego. Nie jest to może najchudsze danie, ale na pewno taka
wędlinka bez konserwantów i sztucznych dodatków jest o wiele zdrowsza niż te oferowane w supermarketach.
Składniki:ok. 1 kg kawałek brzucha wieprzowego (najlepiej w formie rolady)250 g
moreli suszonychszklanka białego
wytrawnego wina2 łyżki
majerankułyżeczka
pieprzuolej rzepakowyMięso marynujemy przez przynajmniej 1 godzinę w
oleju z dodatkiem
majeranku i
pieprzu. Nie dodajemy
soli – bez niej
mięso będzie bardziej kruche.
Morele zalewamy
winem i moczymy przez ok. 30 minut. Zamarynowany brzuszek rozkładamy na dużej desce. Na jego środku układamy namoczone i odsączone
morele. Zawijamy roladę i wiążemy sznurkiem masarskim (ewentualnie łączymy wykałaczkami). Wkładamy do rękawa, polewamy kilkoma łyżkami
wina pozostałego z moczenia
moreli. Rękaw zamykamy. Pieczemy w otwartym naczyniu żaroodpornym przez 1 godzinę i 40 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia rozcinamy folię, tak aby nadmiar płynów mógł odparować. Studzimy, a następnie przekładamy do lodówki na przynajmniej 8 godzin. Dopiero po takim schłodzeniu pozbywamy się sznurka/wykałaczek i możemy spokojnie kroić roladę nie bojąc się, że się rozpadnieTak jak wspominałam na początku wpisu jest to moja pierwsza propozycja w ramcah tegorocznej akcji Gotujemy po polsku!