Wykonanie
Ostatnio
piję coraz więcej koktajli, zarówno tych zielonych, jak i w innych kolorach. Dlatego też postanowiłam przygotowywać do nich
mleko owsiane. Po pierwsze, żeby były zdrowsze, po drugie bardziej sycące. Skorzystałam z przepisu Gosi . Dokonałam jednak pewnych małych modyfikacji. Ponieważ moje
mleko używane jest tylko do koktajli, nie odcedzam go po zmiksowaniu. Na zdjęciu jednak widać porcję odcedzoną. Dodatkowo, jeżeli chcecie, można
mleko posłodzić
daktylami.
Mleko idealnie sprawdza się jako moje drugie śniadanie. To prawie jak porcja owsianki na zimno z ulubionymi dodatkami.

Składniki (na ok. 1 litr)1 szklanka
płatków owsianych4 szklanki
wody (zimnej, przefiltrowanej)5 - 8
suszonych daktyli bez pestek (opcjonalnie)Wykonanie:Szklankę
płatków owsianych zalać
wodą i odstawić na noc. (Jeżeli chcecie uzyskać
mleko słodkie, dodajemy też do
płatków wypestkowane
daktyle). Rano dolać pozostałe 3 szklanki
wody i zmiksować całość. Powstałe „mleko” przecedzić przez gazę, lub jeżeli używacie go do koktajli można zostawić takie z
otrębami. Jest wtedy bardziej sycące.
Mleko rozwarstwia się po pewnym czasie, ale wystarczy wstrząsnąć butelką.
Mleko przechowywać w lodówce do 1 – 2 dni.