Wykonanie
Przez dłuższy czas nie mogłam przekonać się do tego dania, ale któregoś dnia kupiłam chia na bazarku i postanowiłam spróbować. Okazało się, że wygląd i konsystencja zupełnie mi nie przeszkadzają, smaku chia sama w sobie zbyt wiele nie ma, a w połączeniu ze składnikami, które zwykle dodaję do owsianki, smakuje mi nawet bardziej niż wspomniana owsianka :)For quite some
time I couldn’t
make myself try this dish, but one day while shopping on the local market I’ve bought some chia and decided to try it. And it turned out that it’s looks and consistency are not so bad, it’s pretty much tasteless, and with ingredients that I usually use with oatmeal, makes it even tastier
than the oatmeal itself :)Składniki:3 łyżki nasion chia*ok 250ml
mleka owsianego1 łyżeczka płynnego
miodu1 garść
suszonej żurawiny1 łyżka
płatków migdałowychwsyp chia do szklanki/kubka/słoika, zalej
mlekiem, wymieszaj i wstaw do lodówki na kilka godzin**. W tym czasie wymieszaj zawartość szklanki przynajmniej raz, jak nasiona już trochę nasiąkną.gdy zawartość naczynia będzie już gęsta, wymieszaj ją, i dodaj pozostałe składnikiSmacznego! :)*na lekko „płynącą” konsystencję**ja zwykle wstawiam kubek do lodówki wieczorem, mieszam rano, a gotowy
pudding zjadam wieczorem, po powrocie z pracy :)…Ingredients:3 tbsp chia seeds*aout 250ml oat milk1 tsp of honey1 handful of dried cranberries1 tbsp of almond flakesput chia into a cup/jar/glass, add milk, stir and put into a fridge for a few hours**. During that
time stir it at least one
time, when seeds soak a bit.when the chia-milk mixture gets thick, stir it and add remaining ingredientsBon appetit! :)*for a bit runny consistency**I usually put my chia-milk filled glass into a fridge in the evening, stir it in the morning and eat after work :)

