Wykonanie
Ostatnio gdy tylko
mogę na śniadanie jadam owsiankę na
mleku z dodatkiem
bakali lub
owoców. W tygodniu ciężko mi poświecić rano czas na jej przygotowanie, za to w weekend zawsze zajadam się jej smakiem. Zazwyczaj przygotowuję owsiankę z
jabłkiem i
cynamonem, z
bakaliami, z
owocami leśnymi lub samymi
malinami. Wariacji na temat owsianki jest wiele. Każdy odnajdzie w niej ulubiony smak. Owsianka to także samo zdrowie. Owsianka na śniadanie to doskonały pomysł dla osób będących na diecie. Potrawa przygotowywana na
mleku jest doceniana przez sportowców jako źródło energii, a przez lekarzy jako produkt leczniczy. Owsianka to takżę łatwe i proste w przygotowaniu danie. Zatem jedzmy jak najczęściej owsiankę na śniadanie, ponieważ dodaje energii i pozytywnie wpływa na nasze zdrowie.Składniki, 1 porcja:1 szklanka
mleka 2%0,5 szklanki
płatków owsianych błyskawicznych1 łyżeczka
miodu1/2 łyżeczki mielonego
cynamonugarść
orzechów laskowychgarść
orzechów nerkowca10-15 sztuk
suszonej żurawiny1 łyżka
płatków migdałowychWykonanie:Do gotującego się
mleka dodać
miód, a następnie
płatki owsiane i
cynamonem. Zmniejszyć ogień i gotować na małym ogniu około 5 minut, aż
płatki owsiane wchłoną
mleko ( jeśli ktoś woli bardziej wodnistą konsystencję może dolać jeszcze trochę
mleka).Gotową owsiankę przełożyć do głębokiego talerza, dodać
orzechy laskowe,
nerkowce,
suszoną żurawinę, a na końcu posypać
płatkami migdałowymi.