Wykonanie
Nie jestem pewna, ale chyba na wszystkie moje urodziny, które wyprawialiśmy w domu,
tortem był sernik na zimno :) Uwielbiałam w dzieciństwie i uwielbiam do dzisiaj :)Składniki:3
galaretki owocowe (do rozpuszczenia w 500ml
wody)800g
serka homogenizowanego waniliowegoowoce jagodowe –
truskawki,
jagody,
malinyjedną z
galaretek przygotuj wg instrukcji na opakowaniu, pozostałe dwie rozpuść w 250ml wrzątku (każdą osobno), odstaw do wystygnięcia
galaretki z mniejszą ilością
wody wymieszaj (w oddzielnych miseczkach) z 400g
serka każdąjeżeli przygotowujesz sernik w okrągłej, rozpinanej formie, upewnij się, że nie przecieka i wyłóż dno folią spożywcząnałóż połowę pierwszej z dwóch
serowych galaretek i wstaw na kilka minut do zamrażarki, żeby stężała* jak zgęstnieje, nałóż warstwę
owoców, zalej pozostałą częścią
galaretkipowtórz czynność – tak, żeby
owoce były schowane pod
serową warstwą, lub żeby ostatnia warstwa
owoców została przykryta „czystą”
galaretkąWstaw do lodówki na noc, żeby sernik porządnie stężałSmacznego! :)*jeżeli, tak jak ja, używasz foremki, którą odwrócisz, gdy sernik będzie gotowy, wszystkie czynności wykonaj w odwrotnej kolejności – najpierw „czysta”
galaretka, następnie warstwy
serowe…Sernik przygotowałam w foremce Tupperware Liliana