Gröt wg mojej Babci

nazwa

Wykonanie

Jedno z moich ulubionych śniadań u Babci :)
One of my favourite breakfasts at my Granny’s :)
Składniki (na 1 osobę):
1dl płatków owsianych
2,5dl wody
dżem
mleko
gotuj płatki z wodą na średnim ogniu (cały czas mieszając), aż powstanie gęsta masa – na początku może wydawać Ci się, że płynu jest za dużo, ale nie jest ;)
przełóż gotową masę owsianą na głęboki talerz, na wierzch nałóż łyżkę dżemu, a dookoła wlej mleko*
Smacznego! :)
*do przygotowania porcji widocznej na zdjęciu zamiast wody i mleka użyłam mleka z orzechów laskowych
**ilość dżemu i mleka zależna od Twoich upodobań :) zwykle u Babci zastępuję mleko waniliową śmietanką – pyyyyyycha!

Ingredients (for 1 person):
1dl oatmeal
2,5dl water
jam
milk
cook oatmeal with water until thick (stir constantly) – first, you might think there’s too much water – there isn’t ;)
transfer oatmeal to a plate, add jam and milk as on the picture
Bon appetit! :)
*for the gröt on the picture I’ve used hazelnut milk instead of water and milk
**use as much jam and milk as you want ;) usually, when I’m at my Granny’s, I use vanilla cream – deeeeelicious!
Źródło:http://sweetworldofs.pl/2013/04/27/grot-by-babcia-s