Wykonanie
morele przekrój na połówki i pozbądź się pestek na patelnię (którą możesz wstawić do pieca!) wsyp
cukier – podgrzewaj na średnim ogniu, aż zamieni się w karmel (nie mieszaj! możesz tylko ruszać patelnią)zdejmij patelnię z ognia i dodaj
masło (będzie hałasować i pryskać), wróć na gaz i mieszaj, aż otrzymasz gładką masęzmniejsz ogień do minimum i ułóż na warstwie karmelu połówki
moreli (wnętrzem do dołu), wyłącz gaz
ciasto francuskie rozwałkuj tak, by miało kilka centymetrów większą średnicę niż patelniaprzenieś je na
morele – boki delikatnie „wpuść” wzdłuż wewnętrznych brzegów naczynianatnij wierzch w kilku miejscach, aby para mogła się wydostać i ciasto nie zmieniło się w balonwstaw do pieca nagrzanego do 200⁰C na ok 20 minut – aż wierzch się zrumieni jak będzie gotowe, wyjmij je z pieca i odstaw na kilka minut (dosłownie kilka, ma być nadal ciepłe)weź talerz, na którym podasz ciasto (nieco większy niż średnica patelni), połóż na patelni wierzchem do dołu – musisz to teraz odwrócić tak, żeby talerz znalazł się na dole
tarta powinna bez problemu opaść na talerz – jeżeli tak się nie stało, postaw patelnię (bez talerza) na chwilkę na gaz (żeby rozgrzać karmelowy wierzch ciasta, który w tej chwili znajduje się najbliżej dna patelni) i spróbuj jeszcze raztartę podaj ciepłą ze
śmietaną, crème fraîche lub
lodami śmietankowymi




