Wykonanie
Przeglądając ponownie pierwszy numer Kukbuka, mój wzrok znowu przyciągnęły owsianki. Po ostatnim moim sukcesie z owsianką z
białą czekoladą, postanowiłam spróbować kolejną jej wersję, tym razem
owocową. Urozmaiciłam ją jednak egzotycznymi
owocami: liczi i pitahayą, które kupiłam dzień wcześniej. O ile liczi znałam bardzo dobrze i bardzo często je kupowałam, tak smoczy
owoc jadłam pierwszy raz w życiu i zachwyciłam się! Jest lekko słodki, trochę podobny w smaku do
kiwi ale na szczęście bez jego kwaskowatości. Dodatkowo, wyczytałam jeszcze na mądrych stronach, że pitahaya jest bombą witaminową. Bardzo żałuję,że w naszych sklepach jest jeszcze bardzo
droga, mam nadzieję,że w miarę upływu czasu się to zmieni.Owsianka z powidłami,liczi i pitahayą ( 1 porcja )Składniki:50 g
płatków owsianych błyskawicznychszczypta
soli200 ml
mlekakilka łyżeczek wydrążonego miąższu pitahayiłyżeczka
powideł śliwkowych1 obrane liczi (bez pestki)szczypta startej
gorzkiej czekolady do posypaniaPrzygotowanie:Do rondelka wsypujemy
płatki, zalewamy
mlekiem i solimy.Podgrzewamy, gdy owsianka zaczyna się gotować, zestawiamy rondel z ognia i przykrywamy.Po około 5 minutach, gdy
płatki napęcznieją, przekładamy owsiankę na talerz, wkładamy powidła, pitahayę, liczi i posypujemy
czekoladą.Smacznego!
Share the post "Owsianka z powidłami, liczi i smoczym
owocem (pitahayą)"