Wykonanie
Share the post "Jak suszyć
grzyby"Takie niby oczywiste, a jednak googlowałam kiedy dostałam od teściów pełen kosz pięknych
grzybów. Zamrażarkę miałam pełną, dania z
grzybami zaplanowane a co z resztą? Pozostało mi tylko marynowanie i suszenie, a w związku z tym, że w przypadku świeżych
grzybów czas ma ogromne znaczenie, gdyż bardzo szybko konsumują je wszędobylskie robaki (sprawdzajcie przy krojeniu czy nie ma „korytarzyków” w trzonkach i kapeluszach) i pleśnieją. Dlatego też zabrałam się do pracy od razu po ich otrzymaniu.
Generalnie wszystkie
grzyby nadają się do suszenia, jedynie z
maślakami może być problem gdyż zapewne niewiele z nich po tym procesie zostanie:)Sposobów na suszenie
grzybów jest kilka, jednak zanim zaczniemy należy je porządnie oczyścić. Nożykiem oczyszczamy trzonki, a blaszki i kapelusze najlepiej twardszym pędzelkiem. Nie doradzam mycia, gdyż namoczone będą schły
wieki, a i tak jak przygotowujemy coś z
grzybów suszonych to
wywar zawsze jest przecedzany przez gęste sitko lub gazę właśnie w celu usunięcia ewentualnego pozostałego piasku.Teraz w zależności:Jeżeli jesteś szczęśliwym posiadaczem dobrze nasłonecznionego tarasu lub balkonu, zwyczajnie pokrój
grzyby na kawałki, nawlecz na nitkę i rozwieś lub równomiernie rozłóż na szerokiej powierzchni, tak by były w jednej warstwie. Nich sobie spokojnie, naturalnie wysychają. Moim zdaniem jest to metoda czasochłonna, ale najlepsza, bo najbardziej naturalna.Jeżeli masz w domu piec, lub suche suche i przewiewne miejsce to też tam można powiesić nawleczone
grzyby. Pamiętam jak u mojej babci takie girlandy
grzybowe wisiały nad piecem kaflowym, a jak pachniały!Można zakupić specjalny sprzęt do
suszenia grzybów, jednak mieszkam w niedużym mieszkanku w bloku i zwyczajnie nie miałabym już gdzie go upchnąć.No i ostatnia metoda, którą zastosowałam u siebie – suszenie w piekarniku. Włącz piekarnik i ustaw go na 90 oC z termoobiegiem. Pokrój
grzyby w cienkie plasterki (im cieńsze tym szybciej będą schły), ja pomogłam sobie za pomocą szatkownicy, dzięki której plasterki wyszły cieniutkie i cały proces krojenia został skrócony do niezbędnego minimum. Następnie wyłóż je cienką warstwą (najlepiej pojedynczą) na wyłożone papierem do pieczenia lub matą do pieczenia blaszki (bez papieru
grzyby przywrą do blaszek) i włóż do piekarnika zostawiając uchylone drzwiczki. Wkładałam po 3 blaszki równocześnie i nie miało to wpływu na długość suszenia. Susz
grzyby przez około godzinę lub dłużej jeżeli plasterki były grubsze. Co jakiś czas delikatnie przemieszaj
łopatką aby schły równomiernie. Dobrze wysuszone
grzyby powinny się lekko uginać po naciśnięciu, a przy mocniejszym nacisku łamać.
Suszone grzyby należy też odpowiednio przechowywać. Swoje przechowuję w szczelnie zamkniętych słoikach, gdyż miałam kiedyś problem z
molami spożywczymi i zwyczajnie jestem przeczulona. Generalnie powinno je się przechowywać w szczelnych pojemnikach, np. we wspomnianych słojach z uszczelką lub metalowych puszkach czy drewnianych pojemnikach.Warto podjąć wysiłek
suszenia grzybów we własnym zakresie gdyż odwdzięczą się nam cudownym smakiem w wielu potrawach. Oto kilka propozycji:Świąteczny kapuśniak z
grochem i
grzybami mojej mamy
Pierś z kurczaka w kremowym
sosie grzybowym Gordona Ramsaya
Pieczone pierogi z nadzieniem ze
słodkiej kapusty,
grzybami leśnymi i
pieczarkamiPiersi z kurczaka z nadzieniem
grzybowym, w delikatnym sosie
śmietanowym z nutą
brandyPrzepyszna zupa-krem z
grzybów leśnych
Share the post "Jak suszyć
grzyby"