Wykonanie
Jak się ma Głodzillę na stanie, to czasem się cierpi na rozpaczliwy deficyt czasu, energii a nawet pomysłowości własnej 😛 W tym momencie z pomocą przybył mi najnowszy „Poradnik Domowy”, w którym odnalazłam „przepis” na wymieniony wyżej mazurek (oczywiście poddałam go lekkim modyfikacjom).Nigdy bym nie pomyślała, że z
wafli można zrobić coś, co można mazurkiem nazwać. Do tej w mojej wyobraźni i wspomnieniach był to przeraźliwie słodki placek na kruchym cieście z dodatkiem
bakalii lub świeżych
owoców. Taka kaloryczna bomba w nagrodę za postne wyrzeczenia.
Składniki :opakowanie suchych
wafli prostokątnych lub kwadratowych1/2 puszki masy kajmakowej krówkowej1/2 puszki masy kajmakowej czekoladowej100 g poiekanych
orzechów włoskich (+ kilka połówek do dekoracji)100 g posiekanych
orzechów laskowychProces przygotowania mazurka jest prosty jak budowa cepa. Bierzesz
wafel, kładziesz go na arkuszu papieru np.
śniadaniowego, coby nie wypaskudzić masą blatu kuchennego i smarujesz. Posypujesz
orzechami (wybranymi lub zmieszanymi). Smarujesz kolejny
wafel i przykładasz lepką stroną do poprzedniej warstwy, po czym smarujesz z drugiej strony i powtarzasz proces do końca
wafli lub smarowidła. Przy ostatnim
waflu możesz
mieć chwilę refleksji odnośnie dekoracji „mazurka”. Możesz posypać całą jego powierzchnię
orzechami – od razu przestanie się lepić. Równie dobrze, i moim zdaniem ładniej, jest wysypać wzorek i poczekać (około 2 godzinki) aż masa kajmakowa obeschnie, tworząc lśniącą powierzchnię.
Related PostsBabka ziemniaczana z
białą kiełbasąKajmakowy mazurek z
migdałamiBlok
czekoladowyBabka na
winie musującymBiała kiełbasa pieczona w garnku rzymskim