ßßß
Składniki :opakowanie suchych wafli prostokątnych lub kwadratowych1/2 puszki masy kajmakowej krówkowej1/2 puszki masy kajmakowej czekoladowej100 g poiekanych orzechów włoskich (+ kilka połówek do dekoracji)100 g posiekanych orzechów laskowychProces przygotowania mazurka jest prosty jak budowa cepa. Bierzesz wafel, kładziesz go na arkuszu papieru np. śniadaniowego, coby nie wypaskudzić masą blatu kuchennego i smarujesz. Posypujesz orzechami (wybranymi lub zmieszanymi). Smarujesz kolejny wafel i przykładasz lepką stroną do poprzedniej warstwy, po czym smarujesz z drugiej strony i powtarzasz proces do końca wafli lub smarowidła. Przy ostatnim waflu możesz mieć chwilę refleksji odnośnie dekoracji „mazurka”. Możesz posypać całą jego powierzchnię orzechami – od razu przestanie się lepić. Równie dobrze, i moim zdaniem ładniej, jest wysypać wzorek i poczekać (około 2 godzinki) aż masa kajmakowa obeschnie, tworząc lśniącą powierzchnię.
Related PostsBabka ziemniaczana z białą kiełbasąKajmakowy mazurek z migdałamiBlok czekoladowyBabka na winie musującymBiała kiełbasa pieczona w garnku rzymskim