Wykonanie
Kruche
orzechowe wafelki, nutella,
orzechy laskowe,
czekolada - czy to mogłoby razem smakować źle? ;-). A może trochę Wam w smaku przypominać będą znane pralinki Ferrero Rocher...? Sami ocenicie. Ale ostrzegam - bardzo uzależniają i praktycznie nie da rady poprzestać na jednej...Składniki na około 25 pralinek:100 g
wafelków z nadzieniem z
orzechów laskowych, pokruszonych150 g
orzechów laskowych200 g nutelli250 g gorzkiej lub
mlecznej czekolady (do obtoczenia)*, roztopionej w kąpieli
wodnej lub w mikrofali
Orzechy laskowe podpiec w piekarniku (około 180ºC przez kilka minut, mieszając od czasu do czasu) lub na patelni. Wystudzić i obrać ze skórki (wystarczy potrzeć w dłoni, z podpieczonych
orzechów skórka bardzo łatwo schodzi). Posiekać.
Wafelki (najlepsze bez
polewy czekoladowej) drobno pokruszyć do miski, wsypać posiekane
orzechy, dodać nutellę i wymieszać.Z masy formować kulki wielkości niedużego
orzecha włoskiego (masa będzie klejąca, ale wystarczy lekko zwilżyć dłonie, można również dosypać więcej pokruszonych
wafelków), układać na talerzyku, schłodzić. Obtaczać w
czekoladzie i zostawić do jej zastygnięcia.* Zużyłam mniej.Smacznego :-).
Źródło przepisu - blog 'Almost Bourdain' .