ßßß
Kruche orzechowe wafelki, nutella, orzechy laskowe, czekolada - czy to mogłoby razem smakować źle? ;-). A może trochę Wam w smaku przypominać będą znane pralinki Ferrero Rocher...? Sami ocenicie. Ale ostrzegam - bardzo uzależniają i praktycznie nie da rady poprzestać na jednej...Składniki na około 25 pralinek:100 g wafelków z nadzieniem z orzechów laskowych, pokruszonych150 g orzechów laskowych200 g nutelli250 g gorzkiej lub mlecznej czekolady (do obtoczenia)*, roztopionej w kąpieli wodnej lub w mikrofaliOrzechy laskowe podpiec w piekarniku (około 180ºC przez kilka minut, mieszając od czasu do czasu) lub na patelni. Wystudzić i obrać ze skórki (wystarczy potrzeć w dłoni, z podpieczonych orzechów skórka bardzo łatwo schodzi). Posiekać.Wafelki (najlepsze bez polewy czekoladowej) drobno pokruszyć do miski, wsypać posiekane orzechy, dodać nutellę i wymieszać.Z masy formować kulki wielkości niedużego orzecha włoskiego (masa będzie klejąca, ale wystarczy lekko zwilżyć dłonie, można również dosypać więcej pokruszonych wafelków), układać na talerzyku, schłodzić. Obtaczać w czekoladzie i zostawić do jej zastygnięcia.* Zużyłam mniej.Smacznego :-).
Źródło przepisu - blog 'Almost Bourdain' .