Wykonanie
Nutelli lub tego podobnych kremów nie jem za często, właściwie bardzo rzadko. Jak już kupuję, to najczęściej wykorzystuję do zrobienia
lodów nutellowych . Ostatnio miałam straszną ochotę na krem Snickers do
chleba, ale jak wiadomo, niestety został on już jakiś czas temu wycofany z polskiego rynku. Znalazłam na niego przepis, jednym ze składników była domowa nutella, więc podjęłam się zadania! :DPrzepis na którym bazowałam pochodzi z bloga Just my delicious .
Składniki:220 g wyłuskanych
orzechów laskowych150 g
czekolady mlecznejOrzechy uprażyć ok. 10 minut w rozgrzanym do 180 st. piekarniku. Po tym czasie należy poocierać je o siebie wzajemnie lub powycierać ściereczką, żeby oczyścić z łupin. Przełożyć do malaksera/blendera lub zmiksować partiami do otrzymania mokrej masy.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli
wodnej. Masę
orzechową dodać do
czekolady i przełożyć do słoiczka. Nie przechowywać w lodówce, bo
czekolada stwardnieje ;) enjoy c: