ßßß Cookit - przepis na PISZINGER z masą kajmakową

PISZINGER z masą kajmakową

nazwa

Składniki

Wykonanie

Piszinger! Kajmak? Andrut? Jak w Waszych domach nazywa się te pyszne wafle przekładane słodką masą? Przekonałam się już parę razy, że nazwy są naprawdę różne w zależności od regionu. Dla mnie to piszinger. Taką nazwę kojarzę jeszcze z lat dziecięcych. U mnie w domu zazwyczaj wafle przekładało się masą kakaową i przepis na takiego piszingera możecie zobaczyć TUTAJ . Dzisiaj jednak wersja nieco inna, chociaż wielu znana. Znana nawet bardziej, niż ta kakowa. Wersja z kajmakiem. Wersja z obłędnie słodką masą kajmakową/krówkową.
Przepis (jeden piszinger):
2 opakowania okrągłych wafli
2 puszki masy krówkowej
1szkl orzechów laskowych
Orzechy zmielić. Wymieszać z masą krówkową. Masą przekładać każdy wafel, skrapiając go uprzednio delikatnie wodą. Po przełożeniu owinąć piszingera w folię spożywczą i obciążyć. Zostawić do zastygnięcia.
Źródło:http://tastyy.blogspot.com/2014/05/piszingerandrut-z-masa-krowkowa.html