Wykonanie
Piszinger! Kajmak? Andrut? Jak w Waszych domach nazywa się te pyszne
wafle przekładane słodką masą? Przekonałam się już parę
razy, że nazwy są naprawdę różne w zależności od regionu. Dla mnie to piszinger. Taką nazwę kojarzę jeszcze z lat dziecięcych. U mnie w domu zazwyczaj
wafle przekładało się masą
kakaową i przepis na takiego piszingera możecie zobaczyć TUTAJ . Dzisiaj jednak wersja nieco inna, chociaż wielu znana. Znana nawet bardziej, niż ta kakowa. Wersja z
kajmakiem. Wersja z obłędnie słodką masą kajmakową/krówkową.
Przepis (jeden piszinger):2 opakowania okrągłych
wafli2 puszki masy krówkowej1szkl
orzechów laskowychOrzechy zmielić. Wymieszać z masą
krówkową. Masą przekładać każdy
wafel, skrapiając go uprzednio delikatnie
wodą. Po przełożeniu owinąć piszingera w folię spożywczą i obciążyć. Zostawić do zastygnięcia.