Wykonanie
Ponieważ ostatnio jedynie zupy z
makaronem (konkretnie:rosół i pomidorowa) cieszą się uznaniem mojej córci, a wszelkie jarzynowe zupy-kremy są stanowczo odrzucane z nieukrywanym obrzydzeniem, postanowiłam spróbować czegoś innego. Zrobiłam banalnie prostą zupę
marchewkową z dodatkiem malutkich kładzionych klusek. I sukces!

Składniki1,5l
bulionu drobiowego lub warzywnego6
marchewekSól,
biały pieprzKluseczki kładzione
JajkoSzczypta
soli1/3 szklanki
mąkiPrzygotowanie
Marchewki dokładnie umyj, obierz i wrzuć do gotującego się
bulionu. Gotuj do miękkości – 25-30 minut.Kiedy
marchewki będą miękkie – zdejmij zupę z ognia i zmiksuj blenderem na gładki krem.Ponownie postaw zupę na małym ogniu i przygotuj kluseczki.
Jajko wbij do kubka, dodaj szczyptę
soli i rozbełtaj widelcem. Stopniowo dodawaj przesianą
mąkę, cały czas energicznie mieszając, aby nie powstały grudki. Ciasto powinno
mieć konsystencję gęstej
śmietany. Wykładaj gorącą łyżeczką (zamoczoną w zupie) na gotującą się zupę. Gotuj do wypłynięcia na powierzchnię..Smacznego!Zobacz także:Zielona zupaLekka zupa…