ßßß Cookit - przepis na Zupa marchewkowa z kluseczkami

Zupa marchewkowa z kluseczkami

nazwa

Wykonanie

Ponieważ ostatnio jedynie zupy z makaronem (konkretnie:rosół i pomidorowa) cieszą się uznaniem mojej córci, a wszelkie jarzynowe zupy-kremy są stanowczo odrzucane z nieukrywanym obrzydzeniem, postanowiłam spróbować czegoś innego. Zrobiłam banalnie prostą zupę marchewkową z dodatkiem malutkich kładzionych klusek. I sukces!
Składniki
1,5l bulionu drobiowego lub warzywnego
6 marchewek
Sól, biały pieprz
Kluseczki kładzione
Jajko
Szczypta soli
1/3 szklanki mąki
Przygotowanie
Marchewki dokładnie umyj, obierz i wrzuć do gotującego się bulionu. Gotuj do miękkości – 25-30 minut.
Kiedy marchewki będą miękkie – zdejmij zupę z ognia i zmiksuj blenderem na gładki krem.
Ponownie postaw zupę na małym ogniu i przygotuj kluseczki.
Jajko wbij do kubka, dodaj szczyptę soli i rozbełtaj widelcem. Stopniowo dodawaj przesianą mąkę, cały czas energicznie mieszając, aby nie powstały grudki. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Wykładaj gorącą łyżeczką (zamoczoną w zupie) na gotującą się zupę. Gotuj do wypłynięcia na powierzchnię..
Smacznego!
Zobacz także:
Zielona zupa
Lekka zupa…
Źródło:http://mammadeli.com/2014/10/24/zupa-marchewkowa-z-kluseczkami