Wykonanie
Radosna, ciepła wiosna chwilowo zniknęła. Chłodny wieczór, deszcz siąpi – wszystko wskazuje na to, że jutro nie będzie lepiej. Na poprawę nastroju – pyszne, puchate ciasto ze
słonecznymi morelami.






Składniki700g
moreli300g
mąkiłyżeczka
proszku do pieczenia5
jajek4 łyżki kwaśnej
śmietany250g
masła250g
cukru pudruCytrynaPrzygotowanie
Morele pokrój na połówki, usuwając pestki.Nastaw piekarnik na 180 stopni.Oddziel
żółtka od
białek.
Białka wstaw do lodówki.Utrzyj
masło na puszystą masę.Dalej ucierając dodawaj stopniowo na przemian
żółtka z
cukrem pudrem.Wymieszaj z
sokiem i skórką startą z
cytryny oraz
śmietaną.Dodaj przesianą przez sito
mąkę z
proszkiem do pieczenia, wymieszaj.Z zimnych
białek ubij pianę.Delikatnie wymieszaj masę z ubitymi
białkami.Ciasto przełóż do wyłożonej mokrym papierem tortownicy.Na wierzchu ułóż
owoce.Piecz około godziny – już po 40 minutach dobrze sprawdzić drewnianym patyczkiem do szaszłyków czy ciasto jest gotowe. Jeśli nie – sprawdzić po 10 minutach itd.Smacznego!