Wykonanie
Jesteście seromanikami? Ja tak :)
Camembert, nie jest niestety zbyt dietetyczny ;) więc nie jem go często, ale od czasu do czasu trójkąciki tego kremowego
serka muszą wylądować na
stole z przekąskami. Dziś mała wariacja – ze świeżymi
figami i
syropem klonowym. Kto z Was próbował
camemberta z grilla? Pyszny? No więc uwaga, na następny raz nie musicie szukać węgla i podpałki aby zatopić zęby w białej skórce skrywającej rozpływającą się w ustach
serową ambrozję. Wystarczy piekarnik. Żeby jednak zabrać swoje
kubki smakowe w inny wymiar, spróbujcie tej kombinacji.

Składniki:krążek
sera camembert1 nieduża
figa2 łyżeczki
syropu klonowegogarść
płatków migdałowychWykonanie:
Figi kroimy w półplasterki,
płatki migdałowe prażymy chwilę na suchej patelni.
Ser camembert nacinamy z wierzchu tworząc kratkę. Układamy na nim
figi i polewamy łyżeczką
syropu klonowego.Piekarnik rozgrzewamy do 180°C.
Ser camembert z
figami układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez 20 minut.Po wyjęciu z piekarnika polewamy jeszcze jedną łyżeczką
syropu klonowego i posypujemy
płatkami migdałowymi.Podajemy od razu.Smacznego!
