ßßß Cookit - przepis na Pieczony camembert z płatkami migdałów oraz świeżymi jeżynami.

Pieczony camembert z płatkami migdałów oraz świeżymi jeżynami.

nazwa

Wykonanie

Ser camembert pieczony z płatkami migdałów i świeżymi jeżynami prosto szybko i smaczne coś dla smakoszy sera pleśniowego. Przepis ten dostałam od mojej ukochanej cioci- dziękuję :)Korzystając z dobroci natury, która teraz daję nam pyszne jeżyny dodałam je do przekąski. Chrupiące migdały, słodki z charakterystyczną nutą ser w dodatku ciepły i do tego świeże jeżyny kwaskowate ... cóż chcieć więcej.
SKŁADNIKI : ( porcja podana na 1 ser pleśniowy)
ser camembert 1 szt
płatki migdałów 2 łyżki
masło sklarowane 1 łyżkę
jeżyny garść
SPOSÓB WYKONANIA :
- rozgrzewamy piekarnik do 100 stopni bez termoobiegu
- wkładamy nasz ser na blaszce (ja go dodatkowo ułożyłam na papierze do pieczenia, aby łatwiej było mi go potem wyjąć i nie rozwalić go)
- pieczemy go ok 15 minut pilnując, aby nie pękł, gdy dotkniemy po palcem będziemy czuć, że w środku jest miękki, będzie wyglądał jak by był nadmuchany
- gdy już nasz ser dochodzi rozgrzewamy masło jeżeli nie mamy sklarowanego z tradycyjnego masła podasz roztapiania zdejmiemy śmietanę zapobiegnie to spaleniu masła oraz naszych migdałów
- na rozpuszczone masło dodajemy migdały i je podsmażamy pilnując, aby się nie przypaliły, inaczej będą gorzkie.
- gotowy ser ostrożnie kładziemy na talerzu posypujemy naszymi płatkami z masłem i dodajemy świeże jeżyny
- teraz najlepsze :)
- gdy przetniemy nasz ciepły ser zawartość się wyleje i stworzy nam naszą całość
Pilnujemy, aby nie spaliło się masło i migdały i aby ser nie pękł podczas pieczenia a nagroda smakowa będzie pyszna :
Smacznego
Źródło:http://basiawkuchni.blogspot.com/2014/08/pieczony-camembert-z-patkami-migdaow.html