Wykonanie
Pamiętacie ślimaczki z
ciasta francuskiego z
serem i
szynką ? Miałam akurat
ciasto francuskie i wymyśliłam, że zrobię coś podobnego ale na słodko - padło na masę
makową. Efekt - super
ciasteczka w smaku przypominające tradycyjny makowiec, tyle że dużo szybciej się je robi i można jeść je już chwilę po wyjęciu z piekarnika :)Takie małe co nieco w sam raz dla niespodziewanych gości :)
SKŁADNIKI:1 op.
ciasta francuskiegook 400 g masy makowej (1/2 puszki)garść
płatków migdałowych1.
Ciasto francuskie przykryć papierem do pieczenia i lekko rozwałkować. 2. Rozsmarować masę
makową na całości i zwijać (od dłuższej strony) pomagając sobie papierem, w który zawinięte było ciasto.3. Tak powstałą "roladę" pokroić w plastry ok 1 cm i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia - w sporych odstępach bo ciasto rośnie. Żeby "rolada" lepiej się kroiła można ją włożyć na chwilę do zamrażalnika. Ale nawet takie krzywe, spłaszczone ślimaczki przy pieczeniu zyskają ładny kształt więc nie ma co się przejmować ;)4. Posypać
płatkami migdałowymi. Dobrze jest lekko je powbijać w masę
makową żeby później nie poodpadały.5. Piec do zrumienienia ok 15 min w 200°C lub w 190°C z termoobiegiem.