Wykonanie
Składniki:250 g
mąki żytniej razowej250 g
mąki pszennej,płaska łyżka
soli1 łyżka
miodu,2 szklanki
wody2-3 łyżki zakwasu1 szklanka
ziaren słonecznika1 szklanka
płatków owsianych1-2 łyżki
zarodków pszenicy
Do naczynia wlewamy zakwas i dodajemy
mąki razową i 1 szklankę ciepłej
wody. Całość mieszamy, przykrywamy i pozostawiamy przykryte ściereczką na noc . Następnego dnia dodajemy pozostałe składniki, dokładnie mieszamy. Ciasto powinno
mieć konsystencję gęstej
śmietany.Odkładamy 2-3 łyżki ciasta do słoiczka. Słoika po zakwasie nie myjemy (im starsza kultura bakterii tym lepszy
chleb). Zakwas przechowujemy w lodówce do następnego wypieku.Ciasto przekładamy do formy. Nagrzewamy piekarnik do 100°C i wyłączamy, wkładamy formę z
ciastem na około 1 godzinę do wyrośnięcia.Gdy
chleb wyrośnie, pieczemy w piekarniku z termoobiegiem przez godzinę w temperaturze 180 C lub 200 C w piekarniku bez termoobiegu.