ßßß Cookit - przepis na Chleb razowy na zakwasie ze słonecznikiem

Chleb razowy na zakwasie ze słonecznikiem

nazwa

Wykonanie

Składniki:
250 g mąki żytniej razowej
250 g mąki pszennej,
płaska łyżka soli
1 łyżka miodu,
2 szklanki wody
2-3 łyżki zakwasu
1 szklanka ziaren słonecznika
1 szklanka płatków owsianych
1-2 łyżki zarodków pszenicy
Do naczynia wlewamy zakwas i dodajemy mąki razową i 1 szklankę ciepłej wody. Całość mieszamy, przykrywamy i pozostawiamy przykryte ściereczką na noc . Następnego dnia dodajemy pozostałe składniki, dokładnie mieszamy. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
Odkładamy 2-3 łyżki ciasta do słoiczka. Słoika po zakwasie nie myjemy (im starsza kultura bakterii tym lepszy chleb). Zakwas przechowujemy w lodówce do następnego wypieku.
Ciasto przekładamy do formy. Nagrzewamy piekarnik do 100°C i wyłączamy, wkładamy formę z ciastem na około 1 godzinę do wyrośnięcia.
Gdy chleb wyrośnie, pieczemy w piekarniku z termoobiegiem przez godzinę w temperaturze 180 C lub 200 C w piekarniku bez termoobiegu.
Źródło:http://widelce.blogspot.com/2014/06/chleb-razowy-na-zakwasie-ze-sonecznikiem.html