Wykonanie
Składniki :6
jajek60 g
drożdży1 szklanka
cukru2 szklanki
mąki pszennej1 opakowanie
przyprawy do pierników1 łyżeczka
sody oczyszczonej3/4 szklanki
oleju3/4 szklanki
mioduposiekane
rodzynki
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 C.
Drożdże rozcieramy z
cukrem i odstawiamy.
Żółtka ubijamy na puch, dodajemy rozpuszczone
drożdże,
olej i
miód. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy. Następnie do masy jajecznej dodajemy przesianą
mąkę pszenną,
sodę oczyszczoną i
przyprawę do piernika. Wszystko razem dokładnie mieszamy, a na koniec wsypujemy posiekane
rodzynki.
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do ciasta i ponownie, tym razem delikatnie, mieszamy. Ciasto wykładamy do wysmarowanych tłuszczem i wysypanych
mąką lub
bułką tartą dwóch keksówek o długości 26 cm każda. Wstawić do nagrzanego piekarnika i pieczemy 40-50 minut. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest już upieczone