Wykonanie

Desery na bazie
lodów mają to do siebie, że tak naprawdę najprostsze dodatki zawsze smakują z nimi najlepiej. W moim domu kochamy i
lody i
banany stąd dzisiejsza propozycja. Dorzuciłam trochę
sezamu, którego wartość odżywcza przewyższa wielokrotnie inne ziarna i dodatkowo osobiście bardzo go lubię. A na dokładkę deser urozmaiciłam dodając do smażenia
bananów olej kokosowy, który po pierwsze ma fantastyczny aromat aż chce się go jeść łyżkami, a po drugie, c o bardzo ważne, o lej
kokosowy bogaty jest w takie kwasy tłuszczowe jak kwas palmitynowy, kwas laurynowy, kwas mirystynowy, kwas oleinowy oraz kwas linolowy.
Olej kokosowy często nazywany jest naturalnym antybiotykiem dzięki zawartości właśnie kwasu laurynowego . Dzięki niemu
olej kokosowy wykazuje właściwości bakteriobójcze i wirusobójcze – potrafi zwalczyć wirusa opryszczki, bakterię helicobacter pylori (odpowiedzialną za powstawanie wrzodów żołądka i nowotwory układu pokarmowego) oraz inne szkodliwe wirusy i bakterie.
Olej kokosowy bogaty jest także w witaminy: kwas foliowy oraz z grupy B (B1, B2, B3, B6, C, E a także minerały takie jak wapń, żelazo, magnez, fosfor.Po więcej informacji odsyłam do strony zdrowy-
olej.plSkładniki2
banany4 gałki
lodów waniliowych1 łyżka
oleju kokosowego dostępnego na zdrowy-
olej.pl2 łyżki
sezamu1-2 łyżki
miodu100-150 ml soku z
pomarańczyPodane składniki wystarczą do przygotowania deseru dla 2 osób.Przygotowanie
Banany obieramy ze skóry, kroimy skośnie w plastry i podsmażamy na
oleju kokosowym. Gdy się zarumienią dodajemy
sezam,
miód i sok z
pomarańczy. Zmniejszamy ogień i mieszając podgrzewamy aż zredukuje się ilość płynu i uzyskamy
banany w gęstym sosie.Do pucharków porcjujemy
lody. Układamy na nich kawałki
bananów i polewamy jeszcze ciepłym sosem z
sezamem i
miodem.Dekorujemy listkiem
melisy.I gotowe.



