ßßß Cookit - przepis na Rabarbar pod kruszonką

Rabarbar pod kruszonką

nazwa

Wykonanie

Sezon na rabarbar w tym roku rozpoczęłyśmy rabarbarem zapiekanym pod kruszonką z dodatkiem wiórek kokosowych. Szczerze przyznamy, że na przepis ten zainspirował nas blog Kulinarne Zapiski Olki. Jesteśmy za to bardzo wdzięczne, bo deser wyszedł wyśmienity i na pewno będziemy do niego wiele razy wracać :)
Składniki:
Na warstwę z rabarbarem:
4 gałązki rabarbaru
50g brązowego cukru
1 łyżka masła
1 łyżka skrobi ziemniaczanej
Na kruszonkę
150g mąki
110g masła
100g wiórek kokosowych
3 łyżki cukru brązowego
½ łyżeczki cynamonu
½ łyżeczki cukru waniliowego
Gałązki rabarbaru obieramy oraz kroimy na kawałki długości około 1 cm. W garnuszku umieszczamy rabarbar, cukier oaz masło i lekko podgrzewamy wszystkie składniki około 5 minut. W misce umieszczamy wszystkie składniki na kruszonkę. Delikatnie ugniatamy opuszkami palców aż powstaną grudki. Rabarbar wykładamy na formę do tarty, posypujemy kruszonką. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 20-30 minut do zarumienienia kruszonki. Odstawiamy na 5 minut do odpoczynku. Podajemy na ciepło z lodami lub budyniem. Smacznego.
Źródło:http://kolizjesmakow.blogspot.com/2014/06/rabarbar-pod-kruszonka.html