Wykonanie
Sezon na
rabarbar w tym roku rozpoczęłyśmy
rabarbarem zapiekanym pod kruszonką z dodatkiem wiórek
kokosowych. Szczerze przyznamy, że na przepis ten zainspirował nas blog Kulinarne Zapiski Olki. Jesteśmy za to bardzo wdzięczne, bo deser wyszedł wyśmienity i na pewno będziemy do niego wiele
razy wracać :)

Składniki:Na warstwę z
rabarbarem:

4 gałązki
rabarbaru50g
brązowego cukru1 łyżka
masła1 łyżka
skrobi ziemniaczanejNa kruszonkę150g
mąki
110g
masła100g wiórek
kokosowych3 łyżki
cukru brązowego½ łyżeczki
cynamonu½ łyżeczki
cukru waniliowegoGałązki
rabarbaru obieramy oraz kroimy na kawałki długości około 1 cm. W garnuszku umieszczamy
rabarbar,
cukier oaz
masło i lekko podgrzewamy wszystkie składniki około 5 minut. W misce umieszczamy wszystkie składniki na kruszonkę. Delikatnie ugniatamy opuszkami palców aż powstaną grudki.
Rabarbar wykładamy na formę do tarty, posypujemy kruszonką. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 20-30 minut do zarumienienia kruszonki. Odstawiamy na 5 minut do odpoczynku. Podajemy na ciepło z
lodami lub
budyniem. Smacznego.

