Wykonanie

Gwiezdny tort błękitna laguna, to jedna z rzeczy, która przyśniła mi ostatnimi czasy. Tak to już mam, że nie
mogę myśleć przestać o jedzeniu, nawet gdy śpie :)Zazwyczaj gdy robię ciasta z ptasim mleczkiem, to dodaje do nich
owoce, tym razem było inaczej… można powiedzieć bardziej oszczędnie :) W każdym razie wszystko wyszło w moim ulubionym kolorze, czyli niebieskim i to w odcieniu, który najbardziej lubię :)Ten rodzaj
tortu nadaje się zarówno na urodziny, jak i na święta :) Oczywiście jego kolory, smak i wzory mogą być dowolne :)


Ciasto:2
białka z dużych jaj½ szklanki
cukru¾ szklanki
mąki+ niebieski
barwnik spożywczy, ilość wg tego, jaki odcień chcemy uzyskać
Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy do nich
cukier i miksujemy, do chwili, gdy się rozpuści, czyli około 5 minut. Na koniec dodajemy stopniowo
mąkę i mieszamy łyżką lub szpatułką. Gdy ciasto będzie dobrze rozmieszane, dodajemy po trochu niebieski
barwnik spożywczy i mieszamy. Gdy uzyskamy odcień ciasta, jaki chcemy, przekładamy je na tortownice rozmiar 24cm, z
spodem wyłożonym pergaminem. Ciasto pieczemy w temperaturze 170°C około 15 minut. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy.Gdy jest zimne, wyjmujemy je z tortownicy, przy czym najpierw objeżdżamy boki ciasta nożem (by się nie połamało), a następnie otwieramy tortownicę, odrywamy ciasto z papieru i wkładamy go z powrotem na spód tortownicy, którą zamykamy.Ptasie mleczko:400ml
śmietany kremówki (30%)1 niebieska
galaretka1 łyżeczka
żelatyny+ niebieski barwnik
Galaretkę i
żelatynę rozpuszczamy w połowie
wody tzn. ok. 225ml. Pozostawiamy do wystygnięcia. Gdy
galaretka jest zimna możemy przystąpić do ubijania
śmietany kremówki. Najlepiej ubijać
śmietanę mikserem, w wysokim naczyniu, o pojemności większej niż litr. Kremówkę ubijamy, do czasu, gdy jest lekko sztywna, następnie wlewamy do niej małym strumieniem wystudzoną
galaretkę i ubijamy na wolnych obrotach, do chwili, gdy masa połączy się w całość. Gotową masę przekładamy do tortownicy i wygładzamy, przy czym pozostawiamy około 1/5 masy w pojemniku, na gwiazdę. Do pozostawionej masy wlewamy kilka kropli barwnika, by gwiazda była widoczniejsza, po czym przekładamy ją do szprycy lub woreczka i rysujemy gwiazdę. Moja gwiazda miała 3 warstwy, bo chciałam ją trochę uwypuklić :) Następnie ciasto pozostawiamy na około pół godziny w zimnym pomieszczeniu, by ptasie mleczko dobrze się zsiadło.Na wierzch ciasta:1 niebieska
galaretka1 łyżeczka
żelatynyGalaretkę i
żelatynę rozpuszczamy w pół litra
wody i pozostawiamy do ostygnięcia. Zimną lekko twardawą
galaretkę mieszamy, po czym wylewamy delikatnie łyżką do środka gwiazdy. Resztę
galaretki podgrzewamy na piecu, tak by się rozpuściła. Gdy jest płynna i zimna, wylewamy ja powoli łyżką na brzegi ciasta. Ciasto pozostawiamy do wystygnięcia i gotowe :)Akcja „Tęcza smaków”- kolor niebieski :)


R E K L A M A