Wykonanie

Sezon
jagodowy w pełni więc u mnie na obiad nie może zabraknąć pierogów z
jagodami.Dzisiaj przedstawię wam przepis na udane ciasto pierogowe, które
mogę polecić do wszystkich rodzajów pierogów: zarówno na słodko jak i na słono.Moja rodzinka uwielbia te pierogi a odkąd odkryłam sposób na to aby sok nie wyciekał z ugotowanych pierogów na talerzu i rozpryskiwał się przy każdej próbie przekrojenia pieroga jest to także dla mnie wielka ulga – bo teraz uczta pierogowa nie kończy się wielkim praniem poplamionych ubrań i szukaniem w necie „jak wywabić plamy po borówkach?”…!Składniki na ciasto pierogowe:50 – 70 dag
mąki tortowejduża szczypta
soliMąkę wsypać do wysokiej a w miarę wąskiej miski, dodać
sól i zalać wrzącą
wodą tak aby zakryć
mąkę.Odstawić do przestudzenia a następnie wyłożyć na stolnicę i wyrabiać na gładkie i elastyczne ciasto dolewając ciepłej
wody lub dosypując
mąki w zależności od konsystencji ciasta.Odłożyć na 5 minut pod przykryciem do leżakowania.Ciasto rozwałkować cienko i wykrawać szklanką ładne kółka.Na ciasto nakładać
jagody *i zlepiać starannie pierogi.Zlepione pierogi odłożyć na podsypaną
mąką deseczkę.Zagotować
wodę z dodatkiem łyżki
oleju.Pierogi wrzucać partiami na gotującą
wodę, zamieszać.Pierogi po wypłynięciu gotować na wolnym ogniu 1 – 2 minuty.Wyjąć i podawać lekko przestudzone.Pierogi podaję z kleksem
bitej śmietany.Smacznego!!*
jagody do pierogów przygotowuję małymi partiami, wsypuję do miseczki, posypuję
cukrem a następnie lekko
mąką ziemniaczaną, która właśnie przyczynia się do łączenia wytworzonego soku dzięki
czemu z pierogów nie wypływa sok.



