ßßß Cookit - przepis na Pierogi z jagodami

Pierogi z jagodami

nazwa

Wykonanie

Sezon jagodowy w pełni więc u mnie na obiad nie może zabraknąć pierogów z jagodami.
Dzisiaj przedstawię wam przepis na udane ciasto pierogowe, które mogę polecić do wszystkich rodzajów pierogów: zarówno na słodko jak i na słono.
Moja rodzinka uwielbia te pierogi a odkąd odkryłam sposób na to aby sok nie wyciekał z ugotowanych pierogów na talerzu i rozpryskiwał się przy każdej próbie przekrojenia pieroga jest to także dla mnie wielka ulga – bo teraz uczta pierogowa nie kończy się wielkim praniem poplamionych ubrań i szukaniem w necie „jak wywabić plamy po borówkach?”…!
Składniki na ciasto pierogowe:
50 – 70 dag mąki tortowej
duża szczypta soli
Mąkę wsypać do wysokiej a w miarę wąskiej miski, dodać sól i zalać wrzącą wodą tak aby zakryć mąkę.
Odstawić do przestudzenia a następnie wyłożyć na stolnicę i wyrabiać na gładkie i elastyczne ciasto dolewając ciepłej wody lub dosypując mąki w zależności od konsystencji ciasta.
Odłożyć na 5 minut pod przykryciem do leżakowania.
Ciasto rozwałkować cienko i wykrawać szklanką ładne kółka.
Na ciasto nakładać jagody *i zlepiać starannie pierogi.
Zlepione pierogi odłożyć na podsypaną mąką deseczkę.
Zagotować wodę z dodatkiem łyżki oleju.
Pierogi wrzucać partiami na gotującą wodę, zamieszać.
Pierogi po wypłynięciu gotować na wolnym ogniu 1 – 2 minuty.
Wyjąć i podawać lekko przestudzone.
Pierogi podaję z kleksem bitej śmietany.
Smacznego!!
*jagody do pierogów przygotowuję małymi partiami, wsypuję do miseczki, posypuję cukrem a następnie lekko mąką ziemniaczaną, która właśnie przyczynia się do łączenia wytworzonego soku dzięki czemu z pierogów nie wypływa sok.
Źródło:http://kucharzenieedi.pl/pierogi-z-jagodami