ßßß Cookit - przepis na Jajecznica z fetą, szpinakiem i pestkami dyni

Jajecznica z fetą, szpinakiem i pestkami dyni

nazwa

Wykonanie

Zawsze mam odwieczny problem z wymyśleniem co zjeść na śniadanie. Śniadanie to niewdzięczny posiłek. Nie dość, że jak mówią jeden z najważniejszych w ciągu dnia, więc przydało by się żeby był wartościowy, to jeszcze jest na niego zazwyczaj mało czasu. W sumie brak czasu to moja wina, ale komu się chce wstawać wcześnie rano.
Jednym z łatwiejszych śniadań jest jajecznica, za którą ja osobiście nie przepadam, no chyba że jest wyjątkowa
Składniki (dla 1 osoby)
Jajka – 2 sztuki
Szpinak świeży – 2 garście
Feta – 60 g
Pestki dyni – 1 – 2 łyżki (ile kto lubi, uwaga pestki nadają dość intensywnego smaku)
przyprawy: sól, pieprz
łyżka oleju
do tego tosty z dwóch kromek pieczywa
Kaloryczność: jajecznica około 336 kcal + pieczywo 160 kcal, czyli w sumie 496 kcal (w sam raz jak na pierwszy budzący posiłek)
Wykonanie
Szpinak lekko dusimy na 1 łyżce oleju. Dodajemy jajka i ser, mieszamy aż jajecznica lekko się zetnie. Na koniec dodajemy uprażone pestki dyni i przyprawiamy potrawę. Gotowe. Podawać ze świeżym pieczywem lub tostami.
Źródło:http://rozkloszowana.pl/jajecznica-z-feta-szpinakiem-i-pestkami-dyni