Wykonanie
Uwielbiam
jabłka pod każdą postacią, ale najbardziej lubię pieczone. Dzisiaj zaprezentuję wersję z
lodami – chociaż z
bitą śmietaną i polewą – też są przepyszne. Zaletą tego deseru jest przede wszystkim dostępność i prostota wykonania. Zazwyczaj mamy w domu
jabłka więc w razie niespodziewanej wizyty można szybko wyczarować cudowny, wręcz królewski deser.Składniki (4 porcje):4 duże
jabłkarodzynkimiódorzechypół tabliczki
gorzkiej czekoladylody lub
bita śmietanapolewaopcjonalnie
cynamonWykonanie:Z
jabłek wycinamy gniazda nasienne, następnie nacinamy je lekko w połowie (zapobiegniemy w ten sposób pękaniu
jabłka podczas pieczenia). Do każdego
jabłka wkładamy: łyżeczkę
rodzynek, 1 łyżeczkę
miodu,
czekoladę,
orzechy. Tak przygotowane
jabłka pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 20 minut.