Wykonanie
Bagietka w wersji pełnoziarnistej, zapraszam
Składniki na 2
chlebki bagietkowe:1 szklanka ciepłej
wody3 szklanki
mąki pełnoziarnistej z
otrębami2¼ łyżeczki suchych
drożdży1 łyżeczka
cukru2 łyżeczki
soli2 łyżki miękkiego masła/margaryny
Na początku do szklanki nalewamy przestudzoną letnią
wodę, wsypujemy
drożdże i
cukier, odstawiamy na 5 minut.Do miski wsypujemy 2,5 szklanki
mąki,
sól i
masło. Opuszkami palców wcieramy w
mąkę masło, po czym wlewamy
wodę z zdożdżami i mieszamy, aż
woda się wchłonie.Przekładamy ciasto na stolnicę, dosypujemy pozostałą
mąkę i wyrabiamy około 15 minut. Formujemy kulę i przekładamy do miski wysmarowanej
oliwą. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny, do podwojenia objętości.Wyciągamy ostrożnie ciasto, dzielimy na 2 części i formujemy 2 podłużne
chlebki. Układamy na blaszce do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut.Pieczemy w 240 C około 15 – 20 minut, aż do zrumienienia. Przed samym włożeniem
chlebków nacinamy je lekko
ostrym nożem, piekarnik spryskujemy
wodą, lub ustawiamy na dnie żarootporne naczynie z
wodą.SmacznegoInne przepisy znajdziecie tu: