Wykonanie
Surówka,
kasza gryczana,
sos pieczarkowy z dodatkiem
pora i mamy smaczny, zdrowy a przy tym niedrogi obiad.Pęczek
rzodkiewki, którą nie zdążyliśmy zjeść i nieco zwiotczała postanowiłam, że wykorzystam jako surówkę do drugiego dania. Odłożyłam kawałek
pora oraz dwie duże różyczki
kalafiora, zanim wrzuciłam je wszystkie do zupy. Kilka
pieczarek przeznaczonych na sos i już powstała smaczna surówka.

Składniki i wykonanie

Dwie duże różyczki (surowego)
kalafiora , które należy podzielić na mniejsze mniejsze części.
Rzodkiewkę umyć i pokroić na półplasterki. (Jeśli liście są świeże i jędrne umyć i pokroić).
Por umyć i pokroić na drobną kostkę.Dwie
pieczarki (surowe) umyć i drobno posiekać.Doprawić do smaku
solą i
pieprzem.Dodać jedną łyżkę
majonezu lub kwaśnej
śmietany.Wszystko dobrze wymieszać.

Ciekawostka:
Kasza gryczana zawiera takie witaminy jak B1, B2, P, PP, a także
białko i osiem cennych aminokwasów, jak np.: lizynę, lecytynę, koenzym Q10, lipidy, minerały (żelazo, fosfor i miedź, nikiel, kobalt, bor, cynk, wapń, magnez, mangan, selen i jod).