ßßß Cookit - przepis na Surówka z rzodkiewki i kalafiora

Surówka z rzodkiewki i kalafiora

nazwa

Wykonanie

Surówka, kasza gryczana, sos pieczarkowy z dodatkiem pora i mamy smaczny, zdrowy a przy tym niedrogi obiad.
Pęczek rzodkiewki, którą nie zdążyliśmy zjeść i nieco zwiotczała postanowiłam, że wykorzystam jako surówkę do drugiego dania. Odłożyłam kawałek pora oraz dwie duże różyczki kalafiora, zanim wrzuciłam je wszystkie do zupy. Kilka pieczarek przeznaczonych na sos i już powstała smaczna surówka.
Składniki i wykonanie
Dwie duże różyczki (surowego) kalafiora , które należy podzielić na mniejsze mniejsze części.
Rzodkiewkę umyć i pokroić na półplasterki. (Jeśli liście są świeże i jędrne umyć i pokroić).
Por umyć i pokroić na drobną kostkę.
Dwie pieczarki (surowe) umyć i drobno posiekać.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Dodać jedną łyżkę majonezu lub kwaśnej śmietany.
Wszystko dobrze wymieszać.
Ciekawostka:
Kasza gryczana zawiera takie witaminy jak B1, B2, P, PP, a także białko i osiem cennych aminokwasów, jak np.: lizynę, lecytynę, koenzym Q10, lipidy, minerały (żelazo, fosfor i miedź, nikiel, kobalt, bor, cynk, wapń, magnez, mangan, selen i jod).
Źródło:http://tanie-gotowanie.pl/surowka-z-rzodkiewki-i-kalafiora