Wykonanie
Zbliżają się Święta Wielkanocne. Trudno wyobrazić sobie, aby na świątecznym
stole mogło zabraknąć
chrzanu a wraz z nim
szynki,
białej kiełbasy, jaj i innych specjałów. Nadeszła odpowiednia
pora by podać przepis na
chrzan tarty. Można go bez problemu o tej
porze roku kupić na straganach jak i w supermarketach.Składniki:

1 średniej wielkości korzeń
chrzanu2 ugotowane
żółtka jaj2-4 łyżki słodkiej
śmietanki1,5
soku z cytrynyPrzyprawy:
sólWykonanie:Korzeń
chrzanu oskrobać. Umyć i zetrzeć na tarce o małych otworach.Wycisnąć
sok z cytryn i zalać potarty
chrzan.Wymieszać. Z ugotowanych na twardo jaj wyjąć
żółtka. Zetrzeć na tarce lub pognieść widelcem. Dodać do
chrzanu i dokładnie wymieszaćAby
chrzan miał luźniejszą konsystencję dolać
śmietanki. Doprawić do smaku
solą i dokładnie wymieszać.Włożyć do słoika. Szczelnie zakręcić i przechowywać w chłodnym miejscu.Uwaga!Jeśli uważamy, że mamy zbyt dużo potartego
chrzanu i nie zjemy go przez najbliższe dni odłóżmy część do słoiczka. Wymieszajmy go z
sokiem z cytryny (nie ciemnieje).W takiej postaci może poleżeć w lodówce znacznie dłużej. Bezpośrednio przed podaniem doprawimy go
żółtkami i
śmietaną.Możemy również przyrządzić
ćwikłę z
chrzanem.Ceny
chrzany zróżnicowane od 9 do 16 zł. za kilogram. Wystarczy nam jeden korzeń i to średniej wielkości.