Wykonanie
Mam dla Was świetną propozycję na weekendowe grillowanie!
Pitu pitu chlebek
PITA. Taak, możecie go zrobić na grillu. Te ze zdjęcia akurat robiłam w piekarniku i podgrzałam na grillu, ale świetnie wychodzą pieczone na ruszcie. Proste, a jakie smaczne! Doskonale uzupełniają smak
mięs i grillowanych warzyw, dipów.Spróbujcie, a będziecie robić już zawsze!

składniki na 8 sztuk400 gram
mąki pszennej 65020 gram
drożdżyłyżeczka
soliłyżeczka
cukrurozmaryn - łyżka
oregano - łyżkaszkalnka ciepłej
wodydodatkowa
mąka do oprószeniaprzygotowanieDo miski wsypujemy
mąkę, kruszymy
drożdże, dodajemy ulubione
zioła,
przyprawy,
cukier.Teraz powoli wlewamy
wodę mieszając końcem łyżki, następnie zagniatamy ciasto i tworzymy kulę. Przykrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę - ciasto musi podwoić swoją objętość.Po tym czasie ciasto wyrabiamy, dzielimy na 8 równych części, z każdej części formujemy płaski placek, obsypujemy
mąką z każdej strony.Jeśli pieczemy w piekarniku, układamy na papierze do pieczenia i wstawiamy do pieca rozgrzanego do 240 stopni na około 10 minut, muszą wyrosnąć i się przyrumienić. Jeśli pieczemy na grillu, układamy placki na ruszcie i czekamy aż zrobią sie chrupkie i wypieczone. Czas uzależniony od stopnia rozgrzania węgli.
Bona Apetita!