Wykonanie
Jutro tłusty czwartek więc musiałam je upiec!Przepis jest mieszanką kilku ... Od roku jednak dodaję tajemny składnik - zamiast
spirytusu - 50ml
nalewki wisniowej!Są kruche, wyrośnięte a ciasto cienkie!

składniki3 szklanki
mąki tortowej6
żółtek200 g kwaśnej
śmietany 18%50 ml - kieliszek
nalewki wiśniowej (możecie użyć łyżeczkę
spirytusu)2 łyżki miękkiego
masłapłaska łyżeczka
proszku do pieczeniapół łyżeczki
soli1 1/2 L
oleju rzepakowego do smażenia, powinien być
smalec lecz go zabrakło....
mąka do podsypywania
cukier puder
PrzygotowanieW
mące zrobić dziurkę, dodać
zółtka,
masło,
sól,
śmietanę i
proszek do pieczenia, zagnieść i ugniatać.Ciasto musi
mieć konsystencję jak na kluski.Dzielimy na części. Rozwałkujemy je bardzo cienko,podsypujemy
mąką, wykrawamy pasy ok 10 na 3 cm i robimy rowek na środku.Jedną część prostokąta przekładamy przez dziurkę i lekko pociągamy.Smażymy na rozgrzanym
oleju rzepakowym w dużym garnku na rumiany kolor.Osączamy na papierowych ręcznikach, przekładamy na półmiski i posypujemy
cukrem pudrem.
Bona Apetita!