ßßß
składniki3 szklanki mąki tortowej6 żółtek200 g kwaśnej śmietany 18%50 ml - kieliszek nalewki wiśniowej (możecie użyć łyżeczkę spirytusu)2 łyżki miękkiego masłapłaska łyżeczka proszku do pieczeniapół łyżeczki soli1 1/2 L oleju rzepakowego do smażenia, powinien być smalec lecz go zabrakło....mąka do podsypywaniacukier puder
PrzygotowanieW mące zrobić dziurkę, dodać zółtka, masło, sól, śmietanę i proszek do pieczenia, zagnieść i ugniatać.Ciasto musi mieć konsystencję jak na kluski.Dzielimy na części. Rozwałkujemy je bardzo cienko,podsypujemy mąką, wykrawamy pasy ok 10 na 3 cm i robimy rowek na środku.Jedną część prostokąta przekładamy przez dziurkę i lekko pociągamy.Smażymy na rozgrzanym oleju rzepakowym w dużym garnku na rumiany kolor.Osączamy na papierowych ręcznikach, przekładamy na półmiski i posypujemy cukrem pudrem.Bona Apetita!