Wykonanie
Opublikowano 22 kwietnia 2014, autor:
MartaNie wiem jak Wy ale ja
ćwikłę bardzo lubię, na co dzień i od świętaJako dodatek do obiadu, do
jajek czy do
mięsa.

składniki:800 g
buraków120 g
chrzanu ze słoiczka (można dać świeży
chrzan starty na tarce, wtedy dajemy mniej)szczypta
solisok z cytrynycukier do smaku
Buraki obieramy i gotujemy do miękkości. Ja użyłam
buraków wykorzystanych do tego przepisu . Ostudzone
buraki ścieramy na tarce na małych oczkach. Dodajemy
chrzan,
sól,
sok z cytryny,
cukier i mieszamy. Wstawiamy na całą noc do lodówki. Następnego dnia przekładamy do słoiczków.
Ćwikłę możemy przechowywać w lodówce przez 14 dni, chyba że słoiki zapasteryzujemy to wtedy nawet kilka miesięcy wytrzymają


Sprawdź te przepisy :Kartoflanka z
szynką i
chrzanem.Marynowane
jajka nie tylko na Wielkanoc.