Wykonanie
Moja wersja
drinka pinacolada – bez
napojów,
likierów czy sztucznych
syropów. Na bazie naturalnych składników.Składniki ( na 1
drinka w wysokiej szklance) :pół szlanki
melka3 łyżki
mleka skondensowanego1/3 szklanki
syropu z
ananasów z puszki3 plasterki
ananasa z puszki1 łyżeczka cukru/ 1 tabletka słodziku2 łyżki
wiórków kokosowych2 kostki
lodu50 -100 ml
wódki (wg uznania)Przygotowanie:
mleko skondensowane i
ananasy z puszki muszą być mocno schłodzone.
Mleko (zwykłe) wlewamy do małego garnka i doprowadzamy do wrzenia , wrzucamy
wiórki kokosowe oraz
cukier i gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 3 do 5 minut. Następnie odcedzamy z wiórek (wiórki nie będą potrzebne) i po ostudzeniu schładzamy. Do blendera wrzucamy plastry
ananasa,
syrop i miksujemy do jednolitej konsystencji. dodajemy
mleko kokosowe,
mleko skondensowane i
alkohol – ponownie miksujemy na wysokich obrotach ok 2 minuty. Wlewamy do wyokiej szklanki.
Powiązane wpisy:
Mleczna pianka z
owocamiDomowe cafe latte jak z ekspresuSernik z
białą czekoladą i
żurawinami