Składniki:» budyń (ja wybrałam śmietankowy) 1 opakowanie,» 8 łyżek amarantusa ekspandynowanego,» śmietanka 30% 200ml,» 3 łyżki cukru pudru,» tabliczka czekolady z orzechami.Z podanych składników robię 4 porcje.1. Gotuję budyń (ja wybrałam gotowy z torebki, ale można zrobić samemu). Gorący budyń wlewam do szklaneczek i odstawiam do ostygnięcia.2. Śmietankę ubijam i dodaję cukier (można dodać mniej lub więcej, ale jak dla mnie 3 łyżki to było idealnie).3. Na ostudzony budyń, do każdej szklaneczki wsypuję po 2 łyżki amarantusa (chociaż myślę, że spokojnie można dodać po 3 łyżki).4. Na amarantus wykładam bitą śmietanę.5. Czekoladę ścieram na tarce i wysypuję na bitą śmietanę.Deser ciekawie prezentuje się w niskich przezroczystych szklaneczkach a najlepiej smakuje jedzony warstwowo.Smacznego!