Wykonanie


Planowałam dziś trochę zaszaleć w kuchni, ale koniec końców wygrała prostota - zupa krem.
Pisałam już wielokrotnie, jak bardzo lubię tego typu zupy. Szczególnie te proste w przygotowaniu, szybkie i lekkie. Jak ta - zupa z
czerwonej papryki. Zawiera dużo błonnika, a przy tym jest niskokaloryczna. Na kolację lub jako pierwsze danie obiadowe. Pycha!Składniki:7
czerwonych papryk1
cebula4 ząbki
czosnku1 łyżeczka
oliwy z oliwek1,5 l
wywaru warzywnego (użyłam
wywaru z ekologicznej
kostki rosołowej)
sól,
pieprz1. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni C.2.
Paprykę umyj,
skrop oliwą i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.3. Wstaw do piekarnika na ok. 30 minut -
papryka powinna być pomarszczona i lekko brązowa4. Po upieczeniu przykryj na 15 minut folią, następnie obierz ze skórki. Pozbądź się także ogonków i gniazd nasiennych.5. Podsmaż na odrobinie
oliwy czosnek i
cebulę.6.
Papryki wrzuć do
wywaru, dodaj
czosnek i
cebulę.7. Gotuj 10-15 minut.8. Zblenduj zupę na gładko, dopraw do smaku.9. Możesz podać z
pestkami słonecznika i świeżymi
ziołami.Całość zawiera:583 kcal; 28,5 g
białka; 27,5 g tłuszczów; 114 g węglowodanów; 31,8 g błonnika
