Wykonanie
Sezon na
szparagi rozpoczęty, a że trwa krótko - trzeba go w pełni wykorzystać :) Powszechnie wiadomo, że
szparagi to bomba witamin i składników mineralnych, a także słynny afrodyzjak... Dlatego nie pozostaje mi nic innego, jak zaprosić na śniadanie z afrodyzjakiem: pieczony omlet ze
szparagami - gwarancja na udany dzień :)
Składniki (na 2 mini formy o śr. 12 cm):4
jajka6-8
zielonych szparagówok. 40 g
sera feta2 łyżki posiekanej
natki pietruszki2 łyżki
naturalnego serka (polecam ten)
przyprawy:
sól,
pieprzPrzygotowanie:1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C.2. Foremki wysmarować
masłem.3.
Szparagi umyć i osuszyć, odłamać zdrewniałe końcówki i podzielić na kawałki.4.
Szparagi ułożyć w foremkach i posypać pokruszoną
fetą. 5. W miseczce roztrzepać
jajka razem z
przyprawami i
serkiem. Dodać posiekaną
natkę pietruszki, wymieszać i przelać masę do foremek.6. Mini tarty wstawić do piekarnika i piec ok. 20 min. Podawać na ciepło.Źródło/ Inspiracja: stokolorowkuchni.blox.pl